• De illustratie is gemaakt door stedenbouwkundige en architect Marco Vermeulen die zijn eigen ontwerp van het Biesbosch Museum als voorbeeld gebruikte.

    PR

Eerste schetsen nieuw museum

Rosanne Kok

VINKEVEEN Een gebouw van turf met een uitzichtpunt over de plas, ruime horeca, een buitenruimte en aanlegsteiger voor een rondvaartboot of huurbootjes.

Dat zijn de eerste schetsen van het nieuw te bouwen Museum De Ronde Venen op het terrein van Jachthaven Borger. Zaterdag werden de schetsen gepresenteerd aan het publiek. In de eerste opzet schetst architect Marco Vermeulen een gebouw met een sculpturaal dak, waardoor het lijkt alsof het pand aan twee punten is opgetrokken uit de grond. Het dak is groen met een uitzichtpunt over de Plassen. Gebruik van bioblocks voor de wanden is een mogelijkheid. 'Bioblocks bestaan uit zand, klei en organisch materiaal en zijn nauwelijks te onderscheiden van turf', legt Vermeulen uit. 'Op de benedenverdieping komt een horecagelegenheid en een multifunctionele ruimte. De tentoonstelling bevindt zich op de eerste verdieping. Buiten komt een terras met uitzicht op de veensteekmachine en een aanlegsteiger voor de rondvaartboot of huurboten. Het nieuwe bestuur hoopt jaarlijks 5000 bezoekers te trekken, verspreid over tweehonderd openingsdagen. Verkeer- en parkeerdruk aan de Herenweg moeten nog worden onderzocht. Burgemeester Maarten Divendal heeft een suggestie: 'Zoek de samenwerking met partners', zegt hij. 'Dan wordt het niet alleen een project van het nieuwe bestuur, maar een mooie verbinding in het dorp. Kijk bijvoorbeeld of je de rondvaart kunt laten starten op Zandeiland 1 of 4. Daar is parkeergelegenheid.' Ook van de kosten is nog geen schatting naar buiten gebracht. Wel zijn er ideeën om de kosten te drukken. Bijvoorbeeld om gebruik te maken van de bestaande fundering.