Gezondheidscentrum voor Wilnis

WILNIS In de voormalige Veenzijdeschool in Wilnis komt een gezondheidscentrum. Vier huisartsen, een tandarts, mondhygiënist, drie fysiotherapeuten, de wijkzorg en een apotheek vestigen zich onder één dak. Op 9 juli wordt het nieuwe Gezondheidscentrum geopend.

Huisarts Reinier Groeneveld is blij met de aanstaande verhuizing van zijn praktijk. 'We krijgen veel meer ruimte', vertelt hij enthousiast. 'Bovendien kunnen we gemakkelijker met elkaar samenwerken. Als ik een recept uitschrijf, kan de patiënt het meteen gaan halen bij de apotheek. En als iets op het recept onduidelijk blijkt, kunnen zij gemakkelijker om helderheid vragen. Datzelfde geldt voor de samenwerking met de fysiotherapeuten; na een verwijzing kan de patiënt direct een afspraak maken. En in het gunstige geval kan hij meteen al terecht.'

De Wilnisse ontwerper Bob Nisters bedacht het interieur en de buitenruimte van het gezondheidscentrum. 'Een enorm mooie opdracht, zo in eigen dorp', stelt Nisters trots. 'Ik vond dat een leuke uitdaging; het interieur moet uiteraard goed te reinigen zijn, maar geen klinische sfeer geven. Omdat er in het gebouw over zeer persoonlijke dingen gesproken wordt, moet de akoestiek ook goed zijn. Daar heb ik ook op gelet bij mijn ontwerp, evenals overzichtelijke routes naar alle professionals die zich in het pand bevinden.'

Op het gebied van de parkeergelegenheid in de buitenruimte van het centrum moet nog een hobbel worden genomen. 'Het gezondheidscentrum is gevestigd naast twee scholen, waar het 's ochtends en 's middags spitsuur is', vervolgt de ontwerper. 'Het mag niet zo zijn dat de bezoekers van het gezondheidscentrum niet meer op ons terrein kunnen parkeren omdat het vol staat met auto's van ouders die hun kinderen naar school brengen. Bovendien moet ook de ambulance ten alle tijden het gezondheidscentrum kunnen bereiken. Daarover volgen nog gesprekken met de scholen en communicatie naar de buurt.'