• OpsporingVerzocht
  • OpsporingVerzocht

Vermoorde man (43) in delen gevonden in kanaal, laatst gezien in Abcoude

NIGTEVECHT In het Amsterdam-Rijnkanaal nabij Nigtevecht werden op vrijdag 19 juli 2019 de stoffelijke resten aangetroffen van Festim Lato (43). De van oorsprong Albanese man is door een misdrijf om het leven gekomen. Hij werd voor het laatst gezien in Abcoude. De zaak werd dinsdagavond onder de aandacht gebracht in OpsporingVerzocht.

Lato's naakte lichaam werd in stukken teruggevonden, verdeeld over meerdere vuilniszakken. Die zakken dreven op verschillende plekken in het kanaal, op hemelsbreed zo'n 4 kilometer van de plek waar het slachtoffer voor het laatst was gezien: in Abcoude. Behalve de kleding van het slachtoffer zijn ook de spullen die Lato op zijn laatste dag bij zich had, niet teruggevonden.

Verdwenen eigendommen Zijn verdwenen eigendommen zijn een donkerblauw maatpak, wit overhemd, rood/blauw gestreepte stropdas, bruine schoenen, bruine aktetas met slotje
Rolex-horloge. De politie komt graag in contact met mensen die weten waar de kleding en spullen van Festim Lato kunnen zijn. 

MARKANT SLACHTOFFER Festim Lato was de zelfverklaarde president van de naar onafhankelijkheid strevende regio Chameria, een niet-erkende republiek op de grens tussen Albanië en Griekenland. Hij deed veel moeite om dit beeld zo breed mogelijk naar buiten uit te dragen. 

Tegelijkertijd, bleek na zijn dood, werd Festim Lato er ook van verdacht een oplichter te zijn. Met zijn vlotte babbel en zakelijk instinct zou hij heel wat mensen om de tuin hebben geleid. 

ONTMOETING IN ABCOUDE Op maandag 15 juli had Lato een zakelijke afspraak in Abcoude. Hij kwam daar, zoals voor hem gebruikelijk, niet alleen naartoe. Lato werd die ochtend vergezeld door drie mannen en een vrouw. Zij bleven buiten staan, in de omgeving van de foodtrucks bij het kruispunt Hoogstraat - Het Markvelt, toen Lato café-restaurant De Eendracht binnenging.

Wie er precies bij de ontmoeting in het café-restaurant aanwezig waren is onduidelijk. Na ongeveer een uur, tegen 12.00 uur, zou hij opgetogen naar buiten zijn gegaan. Hij had een kort onderonsje met zijn entourage die had staan wachten en liep vervolgens terug naar De Eendracht. Mogelijk heeft hij daar op het terras nog met meerdere mensen gesproken.

MEEGEREDEN IN MG Rond 12.15 uur stapte Lato in de auto bij één van de mannen met wie hij even daarvoor de ontmoeting had in het café-restaurant. In die tamelijk opvallende, donkerblauwe MG TF135 rijden ze het dorp uit.

(tekst gaat verder onder de video)

GETUIGENOPROEP De politie komt graag in contact met mensen die gezien hebben dat Festim Lato op maandag 15 juli 2019 rond 12.15 uur Abcoude verliet. Wie heeft rond 15 juli 2019 de donkerblauwe MG TF135 gezien? De bestuurder verklaarde later aan de politie dat hij Festim Lato ergens in de omgeving van Abcoude heeft afgezet. Onduidelijk is echter waar precies dat is geweest. Ook wil de politie graag meer weten over de zakelijke afspraak in De Eendracht in Abcoude en wie Lato gesproken heeft op het terras.

HELP DEZE MOORDZAAK OP TE LOSSEN De politie zit met nog meer vragen: Wie weet waar het slachtoffer om het leven is gebracht? Wie heeft iets gezien van het achterlaten van de vuilniszakken in het Amsterdam-Rijnkanaal? Wie heeft de zakken met de stoffelijke resten mogelijk al gezien vóór 16.30 uur op vrijdag 19 juli?

Mensen die meer weten, kunnen dit melden via 

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 079-3458999
Of online via het tipformulier.