• Caroline Ströer

Caroline Ströer: Afval

Dit keer geen 'beladen' woord maar wel iets waar veel over gesproken werd en wordt want wat moet er gebeuren met de steeds groter wordende hoop afval? Ik heb ergens gelezen dat de berg afval die wij als consumptiemaatschappij produceren steeds groter wordt en dat is ook geen wonder. Als ik in de supermarkt loop en ik zie in de vitrines die tientallen pakken yoghurt, vla, slagroom in alle soorten, melk etc. staan dan denk ik ook wel eens: Is dat nou allemaal nodig. Maar ja we zijn er al jaren aan gewend en onze smaak wordt steeds verfijnder. We willen steeds meer en steeds exotischer en de supermarkten moeten daar wel op inspelen. Maar zoals gezegd er moet wel iets gebeuren. Bij ons in de gemeente zijn ze ook al jaren bezig met het probleem want dat is het zo langzamerhand wel geworden. Dan ligt het weer even op de plank en dan wordt het 'probleem' weer van de plank gehaald en ernstig bestudeerd door de verschillende ambtenaren. Ook de raadsleden wordt gevraagd naar oplossingen. Wat blijkt en dat is natuurlijk niet verwonderlijk: de AVU, Afvalbeleid Utrecht, kan het niet meer aan en is dus op zoek gegaan naar partners. Dat is ook gelukt dus de strijd kan beginnen.

Er wordt ook gedacht aan andere containers en minder ophalen. Dat laatste lijkt me geen goed idee want in de zomer begint de boel toch echt vies te ruiken. Zelf ben ik niet fanatiek maar ik duw wel de kartonnen verpakkingen in elkaar en stop afvalresten in lege blikjes en plastic potten en ik hobbel vrolijk met dozen flessen en glazen potten naar de glasbak. Ook bij het afvalstation in Mijdrecht hoorde ik van de meest uiteenlopende zaken die mensen daar willen dumpen en dat lijkt me voor de medewerkers ook geen gemakkelijke klus. Aan de andere kant vraag ik me af of het wel allemaal goed geregeld wordt. Laatst zag ik een vuilniswagen door de straat rijden en ik was al bang dat we vergeten hadden de bak buiten te zetten maar het ging dus om de gele containers. Die heb ik nog niet en gezien de snelheid waarmee hij door de straat reed vraag ik me af hoeveel mensen zo´n bak hebben.

Wat ik wel goed vind dat er steeds meer gerecycled wordt en ik ben zelfs bij exposities geweest met schilderijen en beelden van louter gerecycled materiaal. Knap vind ik dat. Ook hoorde ik van de directeur van de AVU, dat zij veel meer willen gaan doen aan het recyclen van vooral textiel wat nu nog nauwelijks gebeurt.

Ik hoop alleen niet dat de strip die ik jaren geleden in de krant zag waarbij twee aparte vuilniswagens met op de één in grote letters: huisvuil en op de andere: groen, beginnen bij twee aparte wegen en op het laatste plaatje eindigen bij één en dezelfde afvalberg, op waarheid berust. Maar dat is een strip, toch?