Caroline Ströer: Legakkers

VINKEVEEN Eigenlijk is de term legakkers heel simpel: Je legt er wat op en wat leg je erop? De stukken veen die uit het water gehaald werden of gebaggerd werden. Dat veen moest dan drogen en daarna was het turf. Je denkt er niet zo over na als je nu de legakkers ziet en dan soms helemaal netjes beschoeid en alle bomen gekapt en met een groot stuk grasveld en natuurlijk een huisje erop.

Ik heb zelf ongeveer zeven jaar in Aalsmeer gewoond en daar was ook al sprake van het huren van een eilandje zoals het in de volksmond werd genoemd maar dan op de Westeinder plassen.

Maar terug naar de legakkers in Vinkeveen. Van turfwinning tot recreatie had ook boven dit stukje kunnen staan. Want daar gaat het nu om bij de legakkers. De bedoeling is dat er niet grootschalig wordt gebouwd op de legakkers maar dan nog. Dan is het ook nog zo dat er in de afgelopen dertig jaar heel veel illegale te grote bouwsels zijn gekomen op de legakkers en daar moet natuurlijk ook wat aan worden gedaan. En hoe gaat het met de vuilwater lozing en de lozing van het toiletwater.

Sinds 2009 is dat verboden maar ja, hoe gaat dat als er straks veel meer bebouwing wordt toegestaan? Ik hoorde van een kennis van mij die had in de plassen gezwommen en zwom opeens tussen het toiletpapier! Niet te hopen dat dat meer gaat worden.

Vorige week was een informatiebijeenkomst over het komende bestemmingsplan en aanwezigen mochten stemmen wat hun voorkeur is. Dat werd dan het maximale percentage bebouwing namelijk 20 procent. Niet zo verwonderlijk omdat er eigenaren van legakkers in de zaal zaten en die willen natuurlijk zoveel mogelijk.

De discussie gaat ook over het handhaven. Er werd al een beetje spottend gezegd: 'Gaat een ambtenaar dan in een roeibootje al die eilanden af?' Maar nee, we hebben tegenwoordig het nieuwste van het nieuwste: een drone. In een dag heb je een compleet overzicht. Nou ja, dat scheelt weer ambtenaren en zo rond de 1.000 euro heb je er één. Kortom het verhaal rond de legakkers blijft nog wel even een continuing story.