• Caroline Ströer

Caroline Ströer | Prinses Irenebrug

Hè, hè, eindelijk komt het huidige college bij zinnen in Uithoorn en hebben ze nu een goed ontwerp klaarliggen voor de Prinses Irenebrug zonder afsluiting voor auto's maar we hebben er wel tien jaar lang op moeten wachten!!!! Tja, je gaat je dan toch in alle gemoedsrust afvragen of de vorige colleges een beetje aan het 'spielereien' waren om het in maar in onvervalst Nederlands te zeggen. Want waar slaat dit nou toch allemaal op.

Ik kan me nog wethouder Levenbach herinneren die vol trots met het idee op de proppen kwam om de Irenebrug af te sluiten. Toen ik het hoorde dacht ik dat de stoppen misschien waren doorgeslagen. Zo'n belangrijke schakel in het sociale leven van de omringende burgers. Een verbindingsweg waar ook de detailhandel van afhankelijk is die ga je zomaar afsluiten en dan met de drogreden dat je uitbreiding van het dorpscentrum wil. Eindelijk heeft het huidige college dat dus ingezien en wordt het een groene zone. Maar ik vraag me werkelijk af waarom daar in vredesnaam tien jaar overheen moest gaan. De vorige colleges lieten zich waarschijnlijk inpakken door de projectontwikkelaars en waren te ambitieus om de belangen van de burgers mee te wegen om nog maar niet eens te spreken over de extra belasting van het milieu die het gevolg zou zijn geweest van een afsluiting waar zoveel mensen zoveel extra kilometers voor zouden moeten omrijden.

Dit college heeft dus toch geleerd, in plaats van de oude waanvoorstelling door te zetten. Gelukkig. Natuurlijk hebben de talloze adviezen, bezwaren, mails, vragen etc. etc. van zowel provincie, gemeente De Ronde Venen als inwoners, daar sterk aan bijgedragen en dat is maar gelukkig ook. Dan weet je in ieder geval dat de stem van de inwoner nog telt en dat is belangrijk want de politiek zit er tenslotte voor ons al vergeten ze dat soms maar even voor het gemak. Maar terug naar de Irenebrug. Het idee van het dorpsgezicht is in de plannen gebleven dus het gebied krijgt een groener en meer dorpse uitstraling. Wel wordt het doorgaande verkeer ontmoedigd en er komt veiliger ruimte voor fietsers en voetgangers.

We hebben er lang op moeten wachten en verschillende wethouders van De Ronde Venen hebben de benen uit hun lijf gelopen om de eerste plannen van afsluiting van tafel te krijgen. Het is dus gelukt en nu maar hopen dat de inwoners die ook nog hun zegje mogen doen, dezelfde mening hebben maar ik kan me niet voorstellen dat hier veel mensen op tegen zouden zijn.