• De hoofdstage bij het Vogelvrijfestival

    Caroline Ströer

Caroline Ströer: Vogelvrijfestival

DE RONDE VENEN Toen ik las dat het Vogelvrijfestival haar tienjarig jubileum viert, moest ik denken aan de allereerste keer dat ik een interview had met de initiatiefnemers Maarten van der Greft en Dave van Nieuwkerk. Ik wist eigenlijk niet wat ik ervan moest denken. Zat de jeugd hierop te wachten? Het antwoord is dus een volmondig Ja want het Vogelvrijfestival is in de jaren uitgegroeid tot één van de grootste festivals in de regio.

Ik weet nog toen ik de eerste keer ernaar toe ging. Het was toen aan de Mijdrechtse Dwarsweg op een weiland achter een boerderij. Er was een klein podium en er waren Dj's. Alles in de open lucht. In het begin was het nog niet zo druk maar het aantal bezoekers groeide en groeide en als ik nu naar het terrein rijd waar het festival georganiseerd wordt, het stuk grond naast fort Amstelhoek, dan raak je best onder de indruk van de enorme podia die er staan.

Er is inmiddels al weer een podium bijgekomen. De verlichting, de techniek en niet te vergeten de artiesten. Elk jaar wordt weer gezocht naar nieuwe artiesten en omdat het een jubileumjaar is, wordt een tweede avond georganiseerd voor het wat oudere publiek. ,,Want we zijn zelf ook allemaal een jaartje ouder geworden", zegt Maarten van der Greft. Op die tweede avond of eigenlijk de eerste avond want het is dus op vrijdag, zijn er live artiesten.

Het grappige is dat toen ik de eerste keer ging, ik verwachtte dat ik wel met mijn handen op mijn oren over het terrein zou moeten lopen maar dat viel dus reuze mee.

Nu houd ik sowieso van rapmuziek. Niet allemaal maar ik heb altijd wel bewondering voor die snelle jongens en de soms geweldige teksten. De rap is natuurlijk ontstaan in Amerika door de Afro-Amerikanen die in achterstandswijken opgroeiden en door de muziek hun onvrede konden uiten.

Maar ook kun je er luisteren naar andere muziek zoals house en hardstyle.

Nu moet ik tot mijn schande bekennen dat ik geen onderscheid weet tussen al die soorten muziek maar wel dat ik sommige muziek best goed vond toen ik over het terrein liep en het is ook een gezellig sfeertje.

De meeste bezoekers staan natuurlijk in groepjes bij elkaar maar er is ook een lounge gedeelte.

Kortom, ik vind het wel wat hebben. Net zoals ik vroeger die festivals ook leuk vond om naar toe te gaan. Bij mij ging het dan vooral, zoals gezegd, om de sfeer en de muziek was een extraatje.