Column Rosanne Kok

De Column Grote Verhalen geeft een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

 

Dovencafé

 

Langs de Amsteldijk in Amsterdam bevindt zich de Sign Language Coffee Bar, beter bekend als het Dovencafé. In dit fijne koffietentje werken uitsluitend dove barista's en dien je je koffie in gebarentaal te bestellen. Om de gasten te helpen staat er een groot touchscreen met daarop alle producten van de kaart. Klik je op bijvoorbeeld 'cappuccino' dan krijg je een heel kort filmpje te zien waarin iemand het gebaar voor cappuccino voordoet. Dit doe na en zo geef je aan de barista je bestelling door.

 

Vervolgens zoek je een gezellig tafeltje terwijl je bestelling wordt klaargemaakt. Vanaf dan wordt het ingewikkeld, want eenmaal aan tafel heb je geen beschikking meer over het scherm. Hoe zeg je dankjewel? Ik wist het niet, dus ik heb maar ietwat onhandig mijn duim opgestoken. Kaartjes op de tafel met de gebaren voor "Bedankt", "Mag ik de rekening" of "Waar vind ik het toilet?'' zouden makkelijker zijn.

 

Maar wat een mooi concept om mensen met en afstand tot de arbeidsmarkt op deze manier een prachtige werkplek te geven. Ik voelde me geraakt door de beleving. In het Dovencafé staan de doven aan het roer. Bestellen zonder woorden deed mij beseffen hoe moeilijk het voor hen moet zijn zich duidelijk te maken in de horende maatschappij. Voor mij is het slechts even ongemakkelijk, maar je stapt naar buiten en je bent weer onder de horenden. Voor hen is die afstand er altijd.

 

Ik heb me voorgenomen binnenkort ook Ctaste te bezoeken; een restaurant waar gasten dineren in het pikkedonker. Dat moet ook een bijzondere beleving zijn. Een voordeel; de obers die daar werken zijn blind en niet doof; ik kan me wel gewoon verstaanbaar maken om mijn bestelling door te geven. Al wordt het natuurlijk knap lastig om de kaart te lezen...