Column Servicepunt

Week 4 Mantelzorg

Meneer Hogewerf was deze week op het Servicepunt in Abcoude. Hij kwam langs na een gesprek met de huisarts. Zijn vrouw is namelijk al lange tijd ziek en de huisarts had meneer geadviseerd eens bij ons langs te gaan om zich aan te melden als mantelzorger.

Een term die hij wel vaak hoort, maar nooit acht op heeft geslagen. Wat hij doet is toch normaal? Koken, de boodschappen, het huishouden. En daarnaast verzorgt hij zijn echtgenote, helpt haar met douchen en aankleden, zorgt dat ze op tijd haar medicijnen neemt en loopt met haar mee naar het toilet.

Met de huisarts is besproken of meneer de zorg nog wel aankan. Voor de persoonlijke verzorging kan bijvoorbeeld thuiszorg worden ingezet. Zo kan meneer Hogewerf wat meer tijd aan zichzelf besteden. Meneer vindt dit best een hele stap. Een vreemde in huis die met zijn vrouw de badkamer ingaat. Maar het geeft wel wat lucht voor hem. De huisarts noemde ook het Steunpunt Mantelzorg en zei dat wij op het Servicepunt hier meer over kunnen vertellen.

Dat klopt. Het Steunpunt Mantelzorg is onderdeel van Stichting Tympaan-De Baat, de welzijnsorganisatie in De Ronde Venen. Mantelzorgers kunnen er terecht voor praktische informatie en een luisterend oor. Er worden regelmatig informatiebijeenkomsten en cursussen georganiseerd.

Ik adviseer meneer Hogewerf zich vooral aan te melden als mantelzorger. Hij krijgt dan niet alleen informatie en advies, maar ook de mantelzorgwaardering, een cadeaupas ter waarde van 50 euro. En misschien kan hij ook in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp tegen een zeer laag tarief. (€ 5,- per uur). Op die manier kan hij meer tijd aan zijn vrouw besteden.

Zorgt u ook voor een familielid, kennis of naaste? Kom gerust eens langs op het Servicepunt bij u in de kern. Naast aanmelden bij het Steunpunt Mantelzorg kunnen wij u ook helpen met vragen op andere vlakken, zoals bijvoorbeeld vervoer, het aanvragen van WMO-voorzieningen of het aanschaffen van hulpmiddelen.

U vindt ons op Hoofdweg 1 in Mijdrecht, de Herenweg 63 (De Broedplaats) in Vinkeveen, de Dorpsstraat 28 in Wilnis of de Kerkgaarde 5 in Abcoude. Ons telefoonnummer is 0297-587600. U kunt ook mailen, bijvoorbeeld via onze website www.servicepuntderondevenen.nl