• Aangeleverd

GROTE VERHALEN

De Column Grote Verhalen geeft een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Brief aan jezelf

Heb jij weleens een brief aan jezelf geschreven? Waarschijnlijk niet. Veel mensen schrijven überhaupt geen brieven meer en aan jezelf schrijven gaat dan helemaal wat ver. Ik kom hierop omdat ik laatst de opdracht kreeg een brief aan mezelf te schrijven ter afsluiting van een workshop. Er lagen stapels mooi papier, tijdschriften om inspiratie op te doen voor mooie teksten en tapes en stickers voor de finishing touch. Ge-wel-dig! Je mocht schrijven over wat je bezighoudt, waar je trots op bent als je terugkijkt op de afgelopen periode of stiekem plannen maken voor de tijd die nog voor je ligt. Wat hoop je te bereiken? Waar kijk je juist zo fijn op terug? En waar sta je nu? Enige voorwaarde aan de opdracht was dat je de brief positief moest insteken. Aan jezelf gerichte boosheid en gemopper was niet toegestaan. Aan het einde van de les ging de brief in een envelop die stevig werd dichtgeplakt. Niemand hoeft te weten wat erin staat. Het is tenslotte een brief voor jezelf. Over een paar maanden stopt de docent alle brieven in de brievenbus en worden ze weer bij hun afzenders bezorgd. Hoe leuk. Ik kijk er nu al naar uit om post van mezelf te ontvangen.

Schrijven kan ik wel, maar mijn korte termijn geheugen is beduidend minder ontwikkeld. Kom maar door met die post. Ik zit al smachtend op de mat om te lezen wat ik mezelf ook alweer te vertellen had.

Rosanne Kok