• Aangeleverd

Rosanne Kok | Gejat

De Column Grote Verhalen geeft een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Gejat

Ik heb iets gestolen. Al moet ik eigenlijk zeggen: ik heb bijna iets gestolen. Het was in een supermarkt waar je met je zelfscanner je boodschappen kunt doen. Top uitvinding vind ik dat. Geen producten meer op de lopende band leggen, bliepjes aanhoren, spullen weer als een gek in je karretje werpen, etc. Nu scan je zelf je producten waarna je ze in je tas kunt stoppen. Dan is het nog een kwestie van afrekenen en je kunt naar huis. Bij deze supermarkt hebben ze daarbij een beloningssysteem ingevoerd. Wie door de steekproef komt, krijgt een stempel op de stempelkaart. Bij een volle kaart ontvang je een attentie.

Nu voel je wel aan waar dit verhaal heen gaat; ik had één product niet gescand. Oprecht vergeten. En ik weet ook hoe het kwam, maar goed, dat zijn en blijven excuses. Ik had het niet gescand. En natuurlijk trof ik de steekproef. Daar was ik blij mee, want ik was slechts één stempel verwijderd van mijn volle kaart. In het mandje met attenties lagen mergpijpen, dus ik zei nog enthousiast: 'Kom maar door met die steekproef, want ik heb een volle kaart!' Bliep, deed zij. En het scherm werd rood. Niet gescand. Daar sta je dan. Op heterdaad betrapt terwijl je je niet bewust was van je slechte gedrag. En nu?, dacht ik. Politie? Celstraf? Boete? Dat alles bleef mij gelukkig bespaard. Ik moest terug in de rij naar de echte kassa's. Dus spullen op de lopende band, bliepjes aanhoren en alles weer als een gek in het karretje werpen. Maar die mergpijpen? Die gingen helaas aan mijn neus voorbij...