• Een van de locaties waar eventueel statushouders gehuisvest gaan worden

    Caroline Ströer

Statushouders

DE RONDE VENEN Vroeger werd gesproken over asielzoekers. Nu is de term: Statushouders. Dat klinkt natuurlijk wat algemener hoewel de term asielzoekers in mijn ogen een beter woord is.

Caroline Ströer

Het woord asiel is afgeleid van het Latijnse woord Asylum wat voorkomt in de legende over het ontstaan van Rome toen Romulus de mannen die mee wilden helpen aan de bouw van Rome 'asiel' verleende. Het gaat niet alleen om onderdak maar ook bescherming en zeker voor politieke vluchtelingen die in eigen land gevaar lopen vind ik het belangrijk dat zij ergens in veiligheid kunnen wonen en liefst ook werken. Maar daar wringt hem de schoen. Want ten eerste zijn de meningen verdeeld over de toelating van asielzoekers maar er zijn ook mensen die onder het mom van asielzoeker proberen toegelaten te worden. Het gaat dan om mensen die in hun eigen land in armoede leven. Wel moeten we natuurlijk reëel blijven. We kunnen moeilijk de hele Derde Wereld onder onze hoede nemen maar wel zorgen dat de algemene Ontwikkelingshulp niet in de zakken van de heersende klasse daar terecht komt. Aan de andere kant hebben mensen soms weinig voor anderen over. Not in my backyard is dan het antwoord. Door het groeiende aantal statushouders is het wettelijke aantal wat in gemeentes ondergebracht moet worden ook toegenomen en dan komt de vraag: waar moeten die mensen naar toe? Er zijn nu in onze gemeente drie nieuwbouwlocaties aangewezen en in de tussentijd worden asielzoekers gehuisvest door GroenWest maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat asielzoekers voorrang hebben boven de reguliere inwoners die al een aantal jaren op de wachtlijst staan en dat is dus ook een zorg van de politiek. Maar hoe ondervang je dat probleem? De asielzoekers moeten ergens wonen tenslotte. Waarom niet in vrijstaande scholen? Een echte vluchteling is toch blij met bed, bad en brood, dacht ik. Voorrang geven op mensen die al jaren ingeschreven staan, roept weerstand op en geeft voeding aan politieke groeperingen met bedenkelijke ideeën. De politiek is er in ieder geval nog niet uit want de discussies zijn er nog steeds.

Gemeente hangt regenboogvlag uit

MIJDRECHT Bij het gemeentehuis in Mijdrecht wapperde dinsdag opeens ook de regenboogvlag.

,,De Ronde Venen is een gemeente met ruimte voor iedereen, hier mag je houden van wie je wil en zijn wie je bent", schreef de gemeente op facebook. Dit naar aanleiding van de opschudding die afgelopen week ontstond rond het Nashville-verklaring.