• Startende ondernemers

    De Belastingdienst

Belastingdienst geeft startende ondernemers in Utrecht zes tips voor de btw-aangifte

12-07-2019, 13:57 | Lezersnieuws | Priscilla

De zomervakantie is in een deel van Nederland officieel gestart. Ook veel startende ondernemers gaan er binnenkort tussenuit. Voor hen is het belangrijk om naast alle vakantievoorbereidingen ook te zorgen dat zij uiterlijk woensdag 31 juli de btw-aangifte en -betaling over het tweede kwartaal indienen. De Belastingdienst maakt dit voor startende ondernemers eenvoudig via het nieuwe ondernemersportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’, waarop zij inloggen met DigiD of eHerkenning. Voor alle startende ondernemers met vragen over de btw-aangifte, geeft de Belastingdienst tips voor een goede en tijdige btw-aangifte en -betaling.

Volgens de Kamer van Koophandel zijn in het eerste halfjaar van 2019 in Utrecht 10.108  ondernemers gestart, een toename van 10% ten opzichte van vorig jaar. Veel startende ondernemers blijken vragen te hebben voor de Belastingdienst over het doen van btw-aangifte. Met de deadline voor de btw-aangifte over het tweede kwartaal in aantocht, geeft de Belastingdienst startende ondernemers zes aandachtspunten die helpen bij een goede voorbereiding en het doen van de daadwerkelijke aangifte.

1.    Noteer de deadlines voor de btw-aangifte. Zet de data voor de btw-aangifte en -betalingen in je agenda en stel twee weken voor iedere deadline een herinnering in. Deadlines zijn: 31 juli, 31 oktober, 31 januari en 30 april.

Gebruik het nieuwe ondernemersportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ op belastingdienst.nl en log in met je DigiD (eenmanszaak) of eHerkenning.

Zorg voor een goede administratie en houd deze wekelijks bij. Met een goede administratie is het doen van de btw-aangifte makkelijker en ben je sneller klaar. Dit begint bij een goed, liefst online, boekhoudpakket dat past bij jouw onderneming.

4.    Doe altijd aangifte, ook als je een keer geen btw hoeft af te dragen of terugkrijgt. Heb je een kwartaal geen omzet gedraaid? Ook dán moet je btw-aangifte doen. Je geeft dan via je btw-aangifte door dat je niets hebt aan te geven.

5.    Lage omzet? Check dan of de nieuwe kleineondernemersregeling iets voor jou is. Ondernemers met een jaaromzet onder de € 20.000 kunnen vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Je wordt dan vrijgesteld voor de btw en hoeft dan geen btw-aangifte te doen. Lees meer op belastingdienst.nl/kor.

Ga voor meer informatie en hulpmiddelen voor startende ondernemers naar belastingdienst.nl/starters.