• Teamleden omgaan met pesten en Tim en Anouk

    Rianne Pool
  • Speech voorzitter St. Omgaan met Pesten Mirelle Valentijn

    Rianne Pool
  • Tim en Anouk met Mirelle Valentijn voorzitter St. Omgaan met Pesten die meerdere kilometers meeliep

    Charlotte Buys

Tim en Anouk wandelden in 2 maanden 1.100 kilometer door Nederland en 2034 euro bij elkaar voor Stichting Omgaan met Pesten

18-11-2019, 12:05 | Lezersnieuws | MIRELLE

Tim en Anouk ronden afgelopen week hun wandeling van meer dan 1.100 kilometer door Nederland af. Zij wandelden vanaf 9 september 2019 langs alle provinciehoofdsteden om aandacht te vragen voor psychische problemen en pesten. Zij steunden met hun wandeling de organisaties MIND en Stichting Omgaan met Pesten en wilden hiermee meer openheid creëren over psychische problemen en de gevolgen van pesten. Hun tocht is geslaagd.

Mirelle Valentijn, voorzitter van de Stichting Omgaan met Pesten, sprak hen toe op 9 september, voorafgaand aan de start van de wandeling en liep de afgelopen maanden meerdere kilometers met het duo mee. Afgelopen week maakte zij het eindbedrag aan donaties bekend: 2034,00 euro.

Tim en Anouk ontmoetten elkaar in kliniek De Zwaluw & Enk in Ermelo, waar ze beiden in behandeling waren voor psychische problemen. Tim worstelde met PTSS, omdat hij vroeger veel gepest is en Anouk was in behandeling voor onder meer depressie en maakte buitensluiten mee.

De gevolgen zijn groot

Tim en Anouk werkten al mee aan het ontwikkelen van een gratis lespakket voor scholen voor de Week tegen Pesten, waarvan er ruim 1400 vanuit Stichting Omgaan met Pesten zijn verspreid. Maar zij wilden meer doen. Tim: “Er rust helaas toch nog vaak een taboe op (praten over) pesten en psychische problemen. Sommige mensen denken dat de gevolgen wel meevallen. Of dat er iets bijzonders aan ons te zien is waardoor wij gepest zijn. Ook weten ze niet goed wat ze kunnen verwachten bij iemand die gepest is en mede daardoor psychische problemen heeft ontwikkeld die levenslang worden meegedragen. En niet onbelangrijk, we zijn ondanks psychische problemen gewoon normale mensen, die er normaal uitzien en prima kunnen functioneren".

Mirelle Valentijn verteld: ”Wij zijn trots op Tim en Anouk. Samen met hen hebben wij de bewustwording rond de grote gevolgen van pesten opnieuw zien toenemen en daarmee jong en oud aangezet tot het zorgvuldig omgaan met elkaars grenzen. Het bedrag dat wij ontvangen aan donaties zetten wij in voor preventie, projecten en het verwerken van onderzoek.

Tim: “Anouk en ik vonden het zo belangrijk om deze wandeling te doen om meer aandacht te vragen voor pesten en psychische problemen. We vinden het belangrijk dat mensen praten over hun problemen en hulp zoeken als ze dat nodig hebben. We hopen dat onze tocht eraan bijgedragen heeft dat de openheid en het begrip worden vergroot.