Mensen leren helpen, desnoods door les aan huis

21-01-2020, 23:11 | Lezersnieuws | KNV

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie en kramenmarkt op 6 januari jl. in de Willisstee hebben diverse verenigingen al kennis met ze gemaakt. Op dinsdag 21 januari ’20 was de ‘echte’ start van EHBO De Ronde Venen. Een vereniging van actieve en betrokken EHBO-ers die het allemaal net even anders als anders willen doen.

Leren reanimeren in één avond of een workshop voor (groot)ouders over EHBO bij kinderen. De vereniging biedt het aan, maar komt eventueel ook naar u, uw buren en/of familie toe om het u thuis te leren. Dat scheelt een oppas of biedt juist de kans met de buren goede afspraken te maken over het gebruik van de AED.

Natuurlijk kun je bij de vereniging ook het diploma Eerste Hulp geldig houden. Vier avonden per jaar kost dat, avonden waarin steeds geoefend wordt met zo realistisch mogelijke casus. Zo werd op de eerste avond meteen gekeken naar wat er mis kan gaan op een verjaardag en wat je dan kan doen met de spullen die overal wel in huis zijn.

Secretaris Kim legt uit dat dat nu juist het verschil is. Wij oefenen altijd met LOTUS-slachtoffers, dat zijn mensen die precies weten hoe een echt slachtoffer zou reageren. Daardoor leer je veel beter hoe je zelf zou reageren. Als materiaal hebben we vaak alleen dat wat iedereen wel in huis heeft. Oefenen met gevulde tassen is een beetje valsspelen, als je thuis alleen wat desinfectie en wat pleisters hebt. Peter, de penningmeester, vult aan dat ze klein beginnen, maar dat hijzelf ook de opleiding EHBO bij gebruik van Drank en Drugs heeft gevolgd. Iets dat hij de horeca in heel De Ronde Venen kan aanraden.

Wilt u meer weten, een cursus bezoeken of informatie over een workshop aan huis? Kijk eens op www.knvderondevenen.nl of stuur een mail naar secretaris@knvderondevenen.nl