• ANP Foto

Al 5.000 zonnepanelen op Rondeveense daken

DE RONDE VENEN Het aantal zonnepanelen op daken van woningen in De Ronde Venen is vorig jaar flink toegenomen. In totaal zijn een kleine 5.000 panelen geplaatst. Op de daken van een aantal bedrijven in de gemeente worden dit jaar duizenden zonnepanelen geplaatst.
Samen met het Regionaal Energieloket heeft de gemeente vorig jaar een actie gehouden om inwoners te stimuleren zonnepanelen aan te schaffen. Deelnemers konden tegen een aantrekkelijk tarief zonnepanelen kopen en laten plaatsen. Deze actie heeft geleid tot de aanschaf van ruim 2.000 panelen. Ook woningcorporatie GroenWest heeft een actie gehouden onder haar huurders. Dit heeft geleid tot de plaatsing van ongeveer 3.000 panelen. Alle huurders die dit willen, kunnen zonnepanelen aanvragen bij GroenWest die ook de panelen plaatst. Daar staat dan wel een kleine huurverhoging tegenover. De verhoging is lager dan het bedrag dat de zonnepanelen per maand opleveren.

BEDRIJFSDAKEN Bij bedrijven is een andere actie gehouden. Omdat het vaak om grote oppervlakten gaat, is de aanschaf van zonnepanelen daar kostbaar. Econnetic uit Driebergen heeft bedrijven aangeboden om deze gratis neer te leggen. Bedrijven kunnen de elektriciteit die wordt opgewekt afnemen. Dat is goedkoper dan het betrekken van het reguliere net. Zestien bedrijven uit De Ronde Venen doen mee aan de actie. Econnetic heeft subsidie Duurzame Energie aangevraagd voor de plaatsing van 20.000 zonnepanelen. Als deze wordt toegekend kunnen contracten worden afgesloten met de Rondeveense bedrijven die belangstelling hebben. De panelen worden komend najaar geplaatst.

ACTIE Dit jaar wordt voor inwoners opnieuw een actie georganiseerd om tegen een aantrekkelijke prijs en op eenvoudige wijze zonnepanelen te kopen en te laten plaatsen. In mei en juni worden hiervoor in de drie grote kernen bijeenkomsten gehouden. Wie zich via de website www.duurzaamderondevenen.nl aanmeldt voor de nieuwsbrief, wordt op de hoogte gehouden van de actie.

INFORMATIEAVONDEN De gemeente organiseert voor dinsdag 5 februari (Abcoude) en donderdag 14 februari (Mijdrecht) informatieavonden over een klimaatneutrale gemeente. De eerste avond op 29 januari in Vinkeveen werd druk bezocht. Tijdens de avonden wordt met inwoners gesproken over hoe een klimaatneutrale gemeente te worden en onder welke voorwaarden. Lees meer over deze bijeenkomst in De Boei in het Witte Weekblad van dinsdag 5 februari.

Meer informatie: www.duurzaamderondevenen.nl.