• Vanessa Rademaker in haar atelier in 't Jagershuis.

    Naomi Heidinga
  • Ans Bakker- Van den Pluijm met een schilderij uit haar serie kleinere werken. Ze doet dit jaar vanwege omstandigheden toch niet mee aan de Atelierroute.

    Naomi Heidinga

Atelierroute Amstelveen

Naomi Heidinga

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober openen 53 kunstenaars hun deur voor het publiek tijdens de Atelierroute Amstelveen 2018. Het publiek is deze dagen van 11 tot 17 uur welkom in ateliers en expositieruimten.

Kunstenaars openen atelierdeuren voor publiek

De ateliers en expositieruimten zijn verspreid over Amstelveen.

'T JAGERSHUIS In Ouderkerk doet 't Jagershuis mee. Daar komt jaarlijks een groot aantal bezoekers. Vanessa Rademaker heeft er haar atelier en verzorgt tevens workshops. Het is bijzonder dat het publiek ook dit jaar terecht kan in Ouderkerk. "Vorig jaar dacht ik nog dat het de laatste keer zou zijn," aldus Vanessa. "Maar ik mag hier nog wat langer blijven, dus heb besloten weer mee te doen." Ze toont recent werk, waaronder portretten van mens en dier. Ook te zien in 't Jagershuis zijn aquarellen van Wijnand Slokker, en beelden van Gerarda Demarteau en Roelant de Rijk. "Veel mensen vinden het leuk om eens in 't Jagershuis binnen te kijken. In de kunst kunnen ze vaak veel van de omgeving herkennen."

ZOEKEN In de Bovenkerkse polder is het atelier van Tamar Rozenblat Goiati en haar man Ramaz Goiati te vinden (Ringdijk 12). Voor de bezoeker is het even zoeken: het atelier ligt midden tussen de weilanden, aan het einde van een B-weggetje. Het stel huurt een loods van een boerin. Ramaz maakt sculpturen en installaties, Tamar maakt schilderkunst en mixed media. Ze maken conceptueel werk. "Het is leuk om mee te doen aan gezamenlijke expositie," aldus Tamar. "De atelierroute levert verrassende ontmoetingen op, je weet nooit waar het toe leidt. Omdat we zo afgelegen liggen, hebben we meestal niet zoveel bezoekers. In het verleden nodigden we familie en vrienden uit." Van beide kunstenaars is nieuw werk te zien.

FABELDIEREN ANNA toont werk van elf kunstenaars, waaronder Peter Oosterhout. Hij tekent en schildert fabeldieren. "Het zijn dieren die uit mijn fantasie zijn ontsproten." Zijn werk laat een fantasievolle wereld zien waarbij fauna en flora nauw met elkaar verbonden zijn. "Soms heeft een boon ogen. Dieren kunnen menselijk zijn, maar ook plantaardig. Alles staat voortdurend met elkaar in contact. Toch is elk organisme uniek." Ook Oosterhout vindt het leuk om zijn werk op een dergelijke expositie te laten zien. Hij is beide dagen aanwezig in ANNA. "Het is leuk om met mensen het gesprek aan te gaan over mijn werk. Mensen reageren heel primair op mijn werk, hebben een duidelijke mening over wat ze zien en wat mijn doel er mee zou zijn. Vaak komt dat niet helemaal overeen met mijn visie, maar het is juist leuk om het over die verschillen te hebben."

HAPPENING Kunstschilder Ans Bakker- Van den Pluijm doet al jaren mee met de Atelierroute. Ook dit jaar zou ze haar voordeur open zetten voor het publiek. Ze heeft haar atelier aan huis. Op het laatste moment heeft ze echter besloten van deelname af te zien. Vanwege persoonlijke omstandigheden gaat het dit jaar niet lukken. Dat is jammer, vindt ze. "Ik maak er altijd een hele happening van," aldus de kunstenares. "In het hele huis is kunst te zien, en bij mooi weer staat ook de tuin vol. Ik nodig altijd familie en vrienden uit. Het is elk jaar een feestje." Ze laat trots haar werk zien. "Normaliter maak ik grote werken. Vanwege een blessure maak ik nu noodgedwongen klein werk." Een aantal jaar geleden had ze een overzichtstentoonstelling in het Jan van der Togt Museum. Volgend jaar hoopt ze weer mee te doen. "De atelierroute is een uitgelezen mogelijkheid voor kunstenaars om hun werk te laten zien. Het is werk van een behoorlijk niveau, dat de toets der kritiek kan weerstaan. Voor het publiek is het niet alleen een kans om in ateliers te kijken, maar ook om kunst tegen heel schappelijke prijzen te kopen."

OVERZICHTSEXPO Het atelier van Ans Bakker – Van den Pluijm aan de Eline Verestraat 3 in Amstelveen doet niet mee, maar dat betekent niet dat er helemaal geen werk van haar is te zien. In de overzichtstentoonstelling, van 8 september tot en met 7 oktober te zien bij de Kunstuitleen aan het Stadsplein, is elke kunstenaar met één werk vertegenwoordigd. Dat maakt het makkelijk om een selectie te maken van kunstenaars die men zeker wilt bezoeken.

OPENING De atelierroute wordt 5 oktober om 16 uur in de kunstuitleen geopend door wethouder Herbert Raat. De deelnemende kunstenaars zijn dan aanwezig. Ook publiek is welkom. Kijk voor meer informatie op www.atelierrouteamstelveen.nl