• Van links naar rechts: Tom Terpstra, Nina Mathijsen en Michiel Hulleman

    Marieke Schilling

Atletiek voor de kleinsten

'Atletiek zorgt voor een goede motorische ontwikkeling'

ABCOUDE Twee zijn enthousiaste atletiekbeoefenaars. Nina zelfs vanaf haar vroegste jeugd en Michiel vanaf dat hij twintig jaar was. Tom Terpstra is professioneel golfspeler.

Caroline Ströer

Met zijn drieën kwamen zij op het idee om een atletiekvereniging te starten in Abcoude. Nina Mathijsen, Michiel Hulleman en Tom Terpstra, golfprofessional die verschillende sportopleidingen in het verleden heeft gedaan. Nina is zelfs Nederlands kampioen hardlopen geweest op de drie kilometer en zij kreeg zilver op de 1500 meter. Ook Michiel heeft zijn sporen verdiend en was eerste bij de Rondevener marathon en vijfde bij de Nederlandse Kampioenschappen. Nina vertelt: 'Atletiek bestaat uit diverse onderdelen zoals hoog- en verspringen, balgooien, speer- en discuswerpen, sprinten, horden lopen en lange afstanden lopen. Ik ben zelf met tien jaar begonnen bij atletiek en heb toen aan alle onderdelen meegedaan. Als je ouder wordt zoek je je eigen specialisme binnen de atletiek. Wij zochten een sport voor onze eigen kinderen. Natuurlijk zijn er verschillende sporten die je kunt beoefenen in Abcoude. Er is voetbal, hockey en gymnastiek maar er mist atletiek. Op zich is atletiek geen ingewikkelde sport. Je hebt wat materiaal nodig en je hebt niet specifiek een atletiekbaan nodig.

Atletiek zorgt voor een goede motorische ontwikkeling van kinderen en alle vaardigheden die nodig zijn voor sporten worden via atletiek beoefend'. Michiel legt uit: 'Atletiek sluit aan bij wat kinderen al van nature doen, namelijk rennen en springen'. Nina vervolgt: 'De meeste kindjes doen aan twee sporten en zo kun je naast een specifieke sport zoals voetbal of hockey ook de coördinatie oefenen. In Abcoude is er geen echte atletiekbaan maar wel in Amsterdam Zuidoost bij Atletiekvereniging Feniks. Wij hebben contact opgenomen met die atletiekvereniging en nu gaan we één keer per maand op zaterdagmorgen in de zomermaanden en de herfst gezamenlijk naar de atletiekbaan. Op de overige vrijdagen wordt er geoefend op de sportvelden bij FC Abcoude van 15.30-16.30 uur. Op de zaterdag dat we naar Amsterdam Zuidoost gaan is er dus geen training op vrijdag. Voor de winter moeten we nog even kijken hoe we dat gaan doen. We hebben al contact opgenomen met de Kees Bonzaal', aldus Matthijsen.

De atletiekclub is op vrijdag 18 mei van start gegaan en is nu elke vrijdag van 15.30-16.30 uur en één keer in de maand op zaterdag van 10.00-11.30 uur bij Atletiekvereniging Feniks in Amsterdam-Zuidoost. Kosten zijn euro 70 voor een half jaar. Dat is het clubgeld, trainingen en de cluboutfit, een zwarte broek en donkerblauw shirt. Verder een eenmalig bedrag van euro 15 als inschrijfgeld. Ook zijn de eerste twee proeftrainingen gratis. Nina en Michiel hebben veel gelobbyd en het resultaat is dat zij van verschillende organisaties maar ook van privé personen materiaal hebben gekregen en zo kon de eerste les al van start met banden, tennisballen, estafettestokjes en horden. Spelletjes worden afgewisseld met serieuze oefeningen. Voor meer informatie www.atletiekabcoude.nl