• Aangeleverd

Belangstelling zonnepanelen blijkt groot

DE RONDE VENEN Ruim 160 inwoners hebben dinsdag 29 mei de eerste informatieavond over de groepsaankoop van zonnepanelen bezocht.

Woensdag 30 mei waren twintig ondernemers aanwezig bij een bijeenkomst van het project 'Zon op bedrijfsdaken' in hotel Mijdrecht Marickenland.

STARTSCHOT Daar werd het startschot gegeven voor het volleggen van alle bedrijfsdaken in De Ronde Venen met zonnepanelen. Met beide projecten wordt een belangrijke stap gezet naar een energieneutrale gemeente.

Wethouder Kiki Hagen is enthousiast over de belangstelling van inwoners en ondernemers en het feit dat ze het opwekken van duurzame energie serieus nemen.

"Vorig jaar hebben we voor het eerst samen met het regionaal energieloket een groepsaankoop voor inwoners georganiseerd. Ook toen was er veel animo en hebben veel mensen zonnepanelen op hun daken laten monteren. Dat enthousiasme zien ik nu opnieuw, ook bij bedrijven. Voor de verduurzaming hebben wij het bedrijfsleven hard nodig. Het liefst willen wij natuurlijk dat alle daken en dus ook de bedrijfsdaken vol met zonnepanelen komen te liggen. Maar duurzame energie is nog maar het begin. Daarna komt energiebesparing en zoeken naar manieren om te ondernemen zonder gas. Bedrijven en gemeente gaan daarin nauw samenwerken."

ZON OP BEDRIJFSDAKEN Het project 'Zon op bedrijfsdaken' wordt uitgevoerd door het bedrijf Econnetic. Het gebruik van zonne-energie wordt voor ondernemers aantrekkelijk gemaakt door verschillende daken te bundelen tot één grootschalig project.

Bart Maandag van Econnetic: "Wij ontzorgen ondernemers volledig door alle stappen in het proces, inclusief de financiering, voor onze rekening te nemen. Doordat bedrijven samen zonnepanelen aanschaffen, profiteert iedereen van fors lagere aankoopkosten en worden projecten als deze zeer rendabel. Ondernemers kunnen kiezen of zij zelf willen investeren of niet."

Ook de agrariërs worden deze maand benaderd in het project Zon op Boerendaken. Voor inwoners wordt er in juni nog een informatieavonden georganiseerd over de groepsaankoop zonnepanelen.

De gemeente heeft samen met het Regionaal Energieloket een selectie gemaakt uit verschillende leveranciers en installateurs.

Als inwoners zich aanmelden maakt de installateur een afspraak om langs te komen en de situatie in de woning te bekijken.

Vervolgens wordt een persoonlijke offerte gemaakt. Op basis daarvan kan worden besloten al dan niet deel te nemen.

MEEDOEN Wilt u meedoen ? Meld u dan aan op: www.regionaalenergieloket.nl/de-ronde-venen. Inwoners zijn van harte uitgenodigd de informatieavond te bezoeken. Zij kunnen daar alle vragen stellen die met de aankoop te maken hebben.

Inloop is vanaf 19.15 uur, de avond begint om 19.30 uur. De avonden staat gepland voor dinsdag 26 juni in de Dorpskerk, Kerkplein 45 in Abcoude.

Ondernemers in De Ronde Venen kunnen tot 1 juli deelnemen aan het project 'Zon op bedrijfsdaken'.

Iedereen met een dak van minimaal 150 m2 en een grootverbruik-aansluiting (meer dan 3 keer 80A), kan meedoen.

Meld u zich voor een gesprek aan bij Bart Maandag, email bart@econnetic.nl. Dan maakt hij een afspraak voor een bedrijfsbezoek.

Voor bedrijven met een kleinere aansluiting organiseert de gemeente na de zomer een nieuw project.

ZELF GEEN PLEK Heeft u zelf geen plek voor zonnepanelen, maar wilt u wel zonne-energie? Dan kan. De coöperatie Zon op De Ronde Venen plaatst zonnepanelen op andermans daken.

Het eerste project was de plaatsing van zonnepanelen op het dak van het dorpshuis in Baambrugge. Inwoners en bedrijven die willen deelnemen leggen geld in, de coöperatie koopt daarvan zonnepanelen. Als lid bent u mede-eigenaar van de coöperatie. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.zonopderondevenen.nl.