• Harry Bakker, sinds vorig jaar postcommandant, vertelt dat de brandweer Mijdrecht een groot gebied bestrijkt.

  • Enkele voorbeelden van grote branden zijn Marsman en de Meiert.

Brandweer Mijdrecht bestaat volgend jaar 95 jaar

MIJDRECHT Omdat de brandweer in Mijdrecht volgend jaar 95 jaar bestaat is nu al een commissie gevormd om er een groots feest van te maken. Zoals gewoonlijk is het Raadhuisplein daarvoor de geschikte locatie. Alle disciplines zijn natuurlijk aanwezig. Het staat op de planning om een dag te organiseren waar er demonstraties gegeven worden en kinderen een ritje kunnen maken met de brandweerauto.

Caroline Stoër

Harry Bakker, sinds vorig jaar postcommandant, vertelt dat er standaard een tankautospuit aanwezig is in elke kazerne maar omdat de brandweer Mijdrecht een groot gebied bestrijkt, beschikt de brandweer daar over twee tankautospuiten. 'Wij verzorgen dus heel Mijdrecht, een deel van de Hoef, een stuk Amstelhoek, een klein stukje Wilnis en ook buiten de regio de kant op van Uithoorn', aldus Bakker die aangeeft dat de tankautospuit sporadisch uitrukt maar dat het redvoertuig, de hoogwerker regelmatig wordt ingezet. 'Het gaat daarbij dan voornamelijk om mensen die in een flat wonen en niet goed zijn geworden en horizontaal vervoerd moeten worden.

Ook de duikwagen rukt verschillende keren uit. Verleden jaar was dat 25 keer. Het gaat dan om auto's die te water zijn geraakt, bootjes die zijn omgeslagen en een enkele keer een persoon die onder het ijs is terechtgekomen. Wij worden ingezet voor Vinkeveen en het Amsterdam Rijnkanaal', meldt Bakker. 'De opleiding bij de brandweer is heel divers. Vroeger sprak je over brandwacht. Dat is nu veranderd in manschap. De opleiding tot manschap duurt 1 ½ jaar. Je kunt dan worden ingezet bij brandbestrijding, hulpverlening en het inzetten van gevaarlijke stoffen. Het is een standaardopleiding die je vanaf je 18e jaar kunt volgen. Daarna kun je een gerichtere opleiding volgen om duiker, chauffeur of bevelvoerder te worden', vertelt de postcommandant. 'Wel is het zo dat er ruimte moet zijn binnen de post en er worden tests gedaan of je geschikt bent. Vooral om duiker te worden moet je verschillende tests doen zoals een psychologische test, een conditietest en een zwemtest. Wil je chauffeur worden dan moet je groot rijbewijs halen. Als je brandweerchauffeur wil worden leer je te rijden met zwaailicht en sirene en heb je te maken met een stukje regelgeving. Daarnaast krijg je een opleiding als voertuigbediener waarbij je leert hoe je met de pomp om moet gaan en hoe je water uit de auto haalt. Wil je doorgaan voor bevelvoerder dan duurt de opleiding een kleine drie jaar.'

Qua incidenten hangt het af van de ernst van het incident of alle disciplines worden ingeschakeld evenals andere korpsen zoals bij grote rookontwikkeling. De huidige kazerne aan de Industrieweg bestaat sinds 1989 en telt twee verdiepingen. De brandweer in Mijdrecht verkeert in een luxe positie ten opzichte van andere brandweerafdelingen in Nederland want qua manschappen zijn zij voltallig. 'Wij zijn nu met 40 mensen. Dat wij voltallig zijn komt en door onze afdeling jeugdbrandweer, een groep van 15 jongeren, 80% van het huidige volwassen korps komt voort uit de jeugdbrandweer, en daarnaast verhuizen er mensen uit de regio en komen dan bij ons bij de brandweer. Mensen zijn ook altijd inzetbaar en dat heeft ook weer te maken met het feit dat we vlak bij een groot industrieterrein zitten waar veel mensen werken. Verder is er de VBM, Vrijwillige brandweervereniging Mijdrecht, die uitjes en avonden organiseert: 'Dat is ook nodig want er moet een leuke sfeer blijven', vindt Bakker.

Enkele voorbeelden van grote branden zijn Marsman en de Meiert. 'De grote branden hebben vaak te maken met het feit dat het gaat om oude gebouwen met weinig preventieve maatregelen. 'Elke dinsdagavond is er oefenavond van de brandweerbestrijding waarbij bijna wekelijks een bedrijf wordt bezocht waar de verschillende oefeningen plaatsvinden. Bij de sloop worden auto's gehaald en naar de kazerne gebracht zodat we ook leren hoe je een auto moet knippen. Elke zaterdag van de maand wordt er gedoken door het duikteam en op woensdag wordt er conditie gezwommen en af en toe op dinsdag in combinatie met de tankautospuit', aldus Bakker.