Column Rosanne Kok

Goede voornemens

Hoe staat het ervoor met de goede voornemens? Heb je je voorgenomen te stoppen met roken en rook je alweer een pakje per dag? Of zou je drie keer per week naar de sportschool gaan maar zit die bank 's avonds toch wel heel erg lekker?

Je bent niet de enige, want goede voornemens sneuvelen bijna altijd na de eerste twee weken van januari. Je valt terug in je oude patroon. Ik geloof niet zo in goede voornemens specifiek rond oud en nieuw. Als je iets wilt veranderen kun je daar op elk moment mee beginnen. Maar dat neemt niet weg dat de overgang van het oude naar het nieuwe jaar toch als vanzelf een moment van bezinning wordt.

Terwijl in feite de ene dag gewoon overgaat in de andere, net als alle andere 364 dagen van het jaar, voelt die ene dag toch bijzonder. Je denkt nog even terug aan al het moois dat je het afgelopen jaar beleefd hebt of bent blij dat je achter een droevig jaar een punt mag zetten. Dan kan het het nieuwe jaar toch een heel mooi moment zijn om opnieuw te beginnen. Nou, lang verhaal kort: ondanks dat ik er eigenlijk niet in geloof, had ik mezelf dit jaar toch iets voorgenomen. "Ik zeg vaker 'ja'. Zelfs als ik eigenlijk 'nee' denk"- is mijn voornemen. Ik denk dat ieder mens best vaak zit vastgeroest in bepaalde patronen. Je doet je werk, gaat naar je sport of doet aan je hobby en in het weekend spreek je af met ongeveer dezelfde mensen. Niets mis mee, maar ik wil mijn comfortzone iets verder opschroeven en wat andere dingen beleven. Ik ben goed op weg, al zeg ik het zelf. Ik heb al ja gezegd tegen een les BodyTec, waarbij je een sportieve workout doet terwijl je in een pak met elektroden bent ingesnoerd, heb op de zevende dag van januari al een wedstrijd gezeild in de winterkou en van de week volgde ik een proefles paaldansen. Dat blijft trouwens bij een proefles. Dit weekend zei ik ja tegen een spontaan plan om op het laatste moment kaartjes te kopen voor een cabaretvoorstelling. Ik zal niet schrijven waar ik was, maar het was grof, walgelijk en ging over al mijn grenzen heen. Het liefst was ik opgestaan en weggelopen, maar daar durfde ik dan weer geen 'ja' tegen te zeggen.

Rosanne Kok