Column Servicepunt De Ronde Venen

DE RONDE VENEN Het Witte Weekblad besteedt in deze rubriek aandacht aan de verschillende facetten van het Servicepunt. De Ronde Venen beschikt over vier Servicepunten: lokaties waar bezoekers vrijblijvend binnen kunnen lopen voor gratis hulp en advies op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Deze week gaat het over collectieve ziektekostenverzekering.

Meneer Niehe komt binnenwandelen met een flinke stapel papieren en een ongerust gezicht. 'Kan iemand mij misschien helpen??' We nemen even rustig plaats in de spreekkamer.

Afgelopen week kreeg meneer een brief van de gemeente over zijn collectieve ziektekostenverzekering. Vorig jaar heeft hij deze afgesloten en nu moet hij alweer van alles inleveren ofzo want dat moet altijd toch bij de gemeente?? Hij heeft alles wat met verzekeringen te maken heeft maar meegenomen.

Deze paniek rondom aanvragen maken we bij het Servicepunt vaker mee. Een officiële brief van de gemeente met nog een extra formulier waar dingen op ingevuld moeten worden. Voor veel mensen levert dit een hoop stress op.

We nemen even rustig de tijd. 'Hebt u de brief van de gemeente waardoor u dit allemaal bij elkaar bent gaan zoeken?' vragen we aan dhr. Niehe. Die zit inderdaad ergens tussen gevouwen. De gemeente vraagt dhr. Niehe of hij in 2018 zijn collectieve ziektekostenverzekering bij de gemeente wil behouden. Wanneer iemand een uitkering via de gemeente heeft is het simpel. Dan hoef je alleen aan te kruisen dat je de verzekering wilt behouden. Dhr. Niehe werkt echter, en heeft een laag inkomen. Dan moet je aan de gemeente bewijzen dat je nog steeds een laag inkomen hebt.

De collectieve verzekering is voor mensen met een inkomen tot 110% van bijstandsniveau. Die bedragen zijn wisselend per gezinssituatie. Voor een alleenstaande volwassene(boven 21 en onder 65 jaar oud) is dit bedrag bijvoorbeeld ongeveer €1085,-. Het inkomen moet ingevuld op het formulier. Samen met de hoogte van het saldo op zijn bankrekening en een printje van de laatste 3 maanden af en bijschrijvingen. Zo kan de gemeente controleren of iemand ook echt weinig inkomen heeft. Er moet ook nog een kopie bij van zijn identificatie en het kentekenbewijs van zijn auto. De stapel met verzekeringspapieren van de afgelopen jaren hebben we niet nodig.

Met een volle envelop gaat dhr. weer de deur uit. Hij doet het direct op de post. De stapel papieren gaat weer mee naar huis. Volgende week komt hij nog een keertje langs. Dan gaan we het hebben over de rest van zijn administratie. Misschien kan hij wel wat hulp gebruiken om alles op orde te brengen! Doordat meneer Niehe al zoveel stress had van dit formulier besloten we om het voor die dag ook even daarbij te laten.

Wilt u meer informatie over de collectieve ziektekostenverzekering? Bezoek dan www.gezondverzekerd.nl. De aanvraagformulieren kunt u bij ons ophalen. De Servicepunten vindt u aan de Hoofdweg 1 in Mijdrecht, de Herenweg 63 (De Broedplaats) in Vinkeveen, de Dorpsstraat 28 in Wilnis of de Kerkgaarde 5 in Abcoude. Ons telefoonnummer is 0297-587600. U kunt ook mailen, bijvoorbeeld via onze website www.servicepuntderondevenen.nl