Column Servicepunt: Urgentie GroenWest

We beantwoorden vaak vragen over urgentie. De eerste vraag die wij stellen is waarom iemand urgentie aan wil vragen. De kans dat urgentie wordt toegekend is namelijk niet groot. En ongeacht de uitkomst kost het aanvragen 150 euro. Zo kwam onlangs mevrouw Faber naar het Servicepunt. Ze is 53 en is een anderhalf jaar gescheiden. Ze had met haar ex afgesproken dat zij in de koopwoning kon blijven wonen zolang die nog niet verkocht was. Ze heeft zich na de scheiding ingeschreven als woningzoekende maar met een gemiddelde wachttijd van een jaar of zeven schiet dat niet op. En nu de woning verkocht is staat ze over twee maanden op straat. In dit geval heeft urgentie aanvragen weinig zin. Ze heeft geen minderjarige kinderen waar ze de dagelijkse zorg over heeft. Verder geeft ze aan dat ze wel graag in Mijdrecht of Wilnis wil blijven wonen. Daar wonen namelijk haar twee dochters met hun kinderen waarvoor ze oppast. Haar moeder woont in Zuiderhof in Vinkeveen. Helaas is dit ook geen reden om een urgentie te kunnen krijgen. Pas wanneer zij minimaal 8 uur in de week, verdeeld over 4 dagen zorg verleent aan haar moeder of aan de kinderen, en hiervoor als mantelzorger geregistreerd staat, zou zij met een mantelzorgindicatie urgentie kunnen aanvragen. Dat is niet zo. Met de kleinkinderen is niets aan de hand. Haar eigen moeder helpt ze voornamelijk met wat boodschappen. Verzorging wordt daar geregeld.

Verder betekent een urgentie niet direct een huis in de eigen gemeente. De urgentie geldt voor de hele regio. Als er niets vrijkomt in de eigen gemeente wat passend is in dat half jaar. Dan zal je toch ergens anders moeten reageren. Na een half jaar eindigt de urgentie.

Mevrouw Faber zakt steeds dieper in haar stoel. Dit is niet de informatie waar ze op gehoopt had. De teleurstelling slaat om in boosheid. Ze kan toch niet onder een brug gaan slapen? En al die asielzoekers krijgen wel een huis? Dit is toch niet eerlijk! Ik laat haar uitrazen en vertel dat dat er nog wel andere mogelijkheden zijn. Ze kan kijken of er in de vrije sector woningen te huur zijn. Die zijn inderdaad duur, maar misschien lukt het net. We hebben op het Servicepunt een lijstje van verhuurders in de buurt die woningen of kamers verhuren. Ook bellen we naar GroenWest om te informeren of er plek is in de Short-Stay in Vinkeveen. Begin januari kom er één vrij waarvoor mevrouw zich kan aanmelden. Kortom, we hebben niet meteen een pasklare oplossing, maar mevrouw weet waar ze aan toe is.

Ook een vraag over woonruimte? U vindt ons aan de Hoofdweg 1 in Mijdrecht, de Herenweg 63 (De Broedplaats) in Vinkeveen, de Dorpsstraat 28 in Wilnis of de Kerkgaarde 5 in Abcoude. Ons telefoonnummer is 0297-587600. U kunt ook mailen, bijvoorbeeld via onze website www.servicepuntderondevenen.nl