• Roos Uithol
  • Roos Uithol
  • De jury en voorleeskampioen Kris Dienaar samen met alle nummers twee.

    Roos Uithol

De beste voorlezer van de regio is...

DE RONDE VENEN / STICHTSE VECHT Kris Dienaar is dit jaar gekroond tot regionale voorleeskampioen. De Abcoudense uit groep 8 van OBS Piet Mondriaan verpletterde de jury met haar voorlees kunsten afgelopen woensdag 6 maart in cultureel centrum 't Web, Loenen aan de Vecht. Zij zal 11 april in de provinciale ronde in Nieuwegein zich proberen te plaatsen voor de landelijke wedstrijd eind mei.

Roos Uithol

Voor de regionale wedstrijd deden dit jaar in totaal 11 deelnemers uit groep 7 en 8 van beide gemeenten mee. Zij hadden vrienden en familie als supporters meegenomen, als steun en afleiding! Onder luid applaus en aanmoedigende kreten op kartonnen bordjes, durfde elke deelnemer het podium te betreden. Naast het podium bevond zich een drietal deskundige juryleden, bestaande uit Kiki Hagen, wethouder van de gemeente De Ronde Venen, kinderboeken schrijfster Charlotte Doornhein en Theo van Breugel, medewerker van Bibliotheek AVV. Zij beoordelen de deelnemers op punten als voorleestempo, articulatie, contact met het publiek en fragmentkeuze.

Ary Groenewegen was de eerste die De Ronde Venen mocht vertegenwoordigen. Deze leerling van de Willespoort in Wilnis koos: 'De keukenprins van Mocano 1' van Mathilda Masters. Haar stemwisselingen tijdens het voorlezen pakte zowel het publiek als de jury. Daarbij voegde jurylid Charlotte nog toe: 'Ik wil ook in die kolossale keuken koken!' Senna Lek van de Twister in Mijdrecht koos voor een fragment uit 'Tom Groot – Dogzombies voor altijd' van Liz Pichon. Het uitgekozen stuk viel duidelijk in de smaak, af te meten aan het gelach in de zaal. Ook Stephanie van Delzen van De Pijlstaart uit Vinkeveen ontving een positieve reactie. De vele personages die voorkomen in 'Sjakie en de chocoladefabriek' van Roald Dahl, kregen van haar allemaal een eigen plek in het verhaal.

Daarna was het de beurt van Kris Dienaar, die later in de wedstrijd met de winst werd beloond. Haar voordracht uit 'Evie, Nick en ik', van Anna Woltz, was meeslepend vanaf begin tot eind. Dat was ook te zien bij het muisstille publiek dat aan haar lippen leken te hangen. 'Toen jij begon met lezen kregen wij steeds meer kippenvel. Wat zou er nu gebeurd zijn? Elk stukje werd het nog spannender. Die sirene hoor ik nog steeds!' vertelde jurylid Kiki Hagen.

Over spanning gesproken? Die steeg flink voor de afwachtende deelnemers tijdens het juryberaad! De 14-jarige presentatrice en winnares van twee jaar terug, Jip Ubbels, kon zich goed inleven wat zij nu doormaakten: 'Ik kan zien dat zij zenuwachtig zijn en ik voel dit allemaal weer terugkomen'! Even later kwamen dan eindelijk de verlossende woorden: Kris was de winnaar! 'Kris had een meeslepende stem. Het verhaal was fantastisch uitgekozen met wisselingen van tempo en volume in de stem die emotie losmaakte,' zo luidde het oordeel van de jury. En Kris zelf, zag zij dit aankomen? 'Nee! Ik kende het stuk al door een boekbespreking op school. Er zat een spannende cliffhanger in waarvan ik wist dat dit kon aanspreken voor de wedstrijd en ja hoor, gelukt!'