• Eigen foto

De Ronde Venen is partnergemeente Tiny Forest

DE RONDE VENEN De Ronde Venen is geselecteerd als één van de Tiny Forest partnergemeenten van 2019. Een Tiny Forest is een inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibos is een prettige plek voor dieren en mensen en zorgt bovendien voor verkoeling, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Gemeenten konden zich sinds maart aanmelden om samen met IVN Natuureducatie, scholen en buurtbewoners, drie Tiny Forests in hun gemeente aan te leggen. Uit de 37 aanmeldingen zijn 15 gemeenten geselecteerd. De Ronde Venen is daar één van. Dit najaar wordt het eerste Tiny Forest al aangeplant.

Wethouder Kiki Hagen vindt het fantastisch nieuws dat De Ronde Venen is geselecteerd als partnergemeente. ,,Een minibos draagt een steentje bij aan het verbeteren van de biodiversiteit. Het is door de verschillende bomen een prettige leefomgeving voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Daarnaast is het ook een plek waar kinderen in contact komen met en leren over de natuur. Dat willen wij natuurlijk graag in onze gemeente.''
De plaatsen waar de drie Tiny Forests in De Ronde Venen komen zijn nog niet bekend. De gemeente is daarvoor op zoek naar initiatiefnemers. Samen met de buurt en scholen wordt de locatie bepaald en het minibos aangelegd. Wie daar meer over wil weten of zich wil aanmelden kan mailen naar m.pikkemaat@derondevenen.nl

Begin vorig jaar ontving IVN Natuureducatie 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor de aanleg van honderd Tiny Forests. Deze wil IVN realiseren samen met geselecteerde partnergemeenten. Vorig jaar zijn er al twaalf gemeenten geselecteerd. Dit jaar zijn dat er, onder andere door een donatie van de Fred Foundation, vijftien. Daan Bleichrodt, IVN projectleider Tiny Forest: ,,Niet alleen het aantal gemeenten valt op, maar ook de diversiteit. Of je nu aan de Zeeuwse kust, de Friese meren, in de Randstad of in het Limburgse Heuvellandschap woont, je bent altijd dichtbij een Tiny Forest."

De andere veertien partnergemeenten zijn: Alkmaar, Den Helder, Dordrecht, Ede, Eijsden-Margraten, Hoogeveen, Kampen, Leeuwarden, Roermond, Smallingerland, Tilburg, Tynaarlo, Weert en Zaanstad.