• Naomi Heidinga

Deelnemers gezocht voor de Open Monumentendagen

DE RONDE VENEN De Open Monumentdagen zijn dit jaar op zaterdag 14 en zondag 15 september. Dit jaar gaat het landelijke thema over de amusementswaarde van monumenten: Plekken van Plezier. Op openmonumentendag.nl is meer te lezen over dit thema en de aanleiding. Woont u in een monumentaal pand? Of werkt u in een monument? Meld u dan aan om deel te nemen aan Open Monumentdag. Gemeente De Ronde Venen nodigt u (of de organisatie waarbij u betrokken bent) van harte uit om deel te nemen.

Tijdens de Open Monumentendagen zetten vele rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten de deuren open voor het grote publiek. Vaak realiseren inwoners zich niet hoeveel bijzondere monumenten er in hun eigen gemeente aanwezig zijn. Tijdens dit weekend kunnen zij een kijkje nemen bij het cultureel erfgoed in hun nabije omgeving. Tegelijkertijd kunnen de monumenten en monumentenzorg zichzelf in hun volle pracht presenteren.

Naast een openstelling kunnen deelnemers uiteraard ook andere activiteit(en) aan bezoekers aanbieden. Denk aan een rondleiding, optreden of iets speciaal voor kinderen. Aansluiten bij het centrale thema is een optie of maar een eigen bijzondere aanleiding (bijvoorbeeld afronding van een restauratie of een jubileum) om extra activiteiten te organiseren is ook welkom.

Elke deelnemer mag een eigen draai aan het landelijke thema geven. Dit leidt elk jaar weer tot verrassende openstellingen en activiteiten. Het landelijke thema is dus vooral géén dwingend keurslijf, maar bedoeld als accent om dat jaar extra uit te lichten.

Uiteindelijk is het doel van de Open Monumentendagen om het totale erfgoedbezit in het zonnetje te zetten. Daarom is elke openstelling – al dan niet met extra activiteiten – van elk soort monument even speciaal.

Wie mee wil doen met zijn of haar monument, kan zich aanmelden vóór 15 juni. Opstellen kan op beide dagen of op één van de dagen. Aanmelden kan eenvoudig via: www.derondevenen.nl/aanmelden-monumentendag.