• Vincent Dries

Dodenherdenking Wilnis met Canadees tintje

WILNIS De jaarlijkse dodenherdenking in Wilnis georganiseerd door het Comité 'Herdenking 1940-1945 Wilnis' krijgt dit jaar bijzonder Canadees bezoek van de Fort Saskatchewan Ambassador Concertband.
Samen met het orkest van muziekvereniging Viribus Unitis geven ze 4 mei voorafgaand aan de plechtigheden bij het gedenkteken en de begraafplaats een concert in de Nederlands Hervormde kerk in Wilnis.

In de Nederlands Hervormde kerk in Wilnis geven de twee orkesten op 4 mei een Herdenkingsconcert. Het concert begint om 18.45 uur. De Canadese bezoekers bijten het spits af en spelen een kwartier. Na een gedicht is het de
beurt aan het orkest van Viribus Unitis onder leiding van dirigent Ruud Pletting. Op het programma staan onder andere het werk D-Day ter nagedachtenis aan de operatie 75 jaar geleden bij de kust van Normandië, de eerste slag die voor de bevrijding van Europa zorgde. Ook Schlinder's List, Remembrance Day en I Shall Love but thee met soliste Levy Pletting komen op de lessenaar.
De kerk is open vanaf 18.15 uur en de toegang gratis.

O CANADA Aansluitend maken de orkesten uit Wilnis en Canada een stille optocht samen met leden van de Royal Canadian Legion naar het monument in Wilnis en worden er door Viribus koralen gespeeld.
Op de begraafplaats liggen drie Canadese oorlogsvliegers; Joseph White, Robert Moulton en Adrian Thibaudeau van de bommenwerper Vickers Wellington, die in de Tweede Wereldoorlog op 4 mei 1943 in een weiland bij Wilnis neerstortte. In 2002 zijn de drie mannen begraven op de begraafplaats in Wilnis.
Jaarlijks worden de Canadese bevrijders en de drie vliegers herdacht met het spelen van het Nationale volkslied 'O Canada'. Dit jaar spelen dus de muzikanten uit Canada mee.

FORT SASKATCHEWAN De Ambassador Concertband uit Canada bestaat uit muzikanten uit de westelijke provincies Manitoba, Saskatchewan, Alberta en British Columbia. De leden wonen zo verspreid dat ze alleen als complete band bij elkaar komen als ze in het gastland aankomen. Ze zijn een band die veelal internationaal reist om de verbazingwekkende onbeperkte grenzen van muziek te verkennen.
Eerder gaven ze o.a. optredens in Cuba, IJsland, Marokko en Barbados.
Hun dirigent Guy Palmer vertelt dat ze erg uitkijken naar het bezoek aan Nederland tijdens de herdenking en viering van 4 en 5 mei waar de Canadezen een grote rol hebben gespeeld. Mijn vader was één van de bevrijders en sprak
altijd lovend over Nederland en het Nederlandse volk aldus de Canadese dirigent.

BEVRIJDING Op 5 mei zijn Viribus Unitis en Fort Saskatchewan te gast bij muziekvereniging Olympia-Con Brio in Monnickendam. Ze geven samen een bevrijdingsconcert in de grote kerk en treden ook apart op. Olympia-Con Brio en Fort Saskatchewan Ambassador band spelen ook samen. Het concert begint om 14.30 uur en duurt tot 17.15 uur.