• Saskia Schipper: - Yoga gaat over comfortabel kunnen zijn in oncomfortabele situaties. -

    Truus Oudendijk

Doula en yogadocent Saskia Schipper: 'We doen het samen'

DE RONDE VENEN Deze week in het kettinggesprek: Saskia Schipper is Doula, een mooie naam voor een bijzonder beroep. Kort samengevat betekent het zwangerschapscoach. Cees den Toom, met wie ik vorige week sprak, vraagt zich af waar ze de link legt met yoga, want yogadocente is Saskia ook.

Truus Oudendijk

Die link kan ik wel leggen. Na de geboorte van mijn oudste dochter herstelde ik maar niet. Op zoek naar hulp kwam ik terecht bij postnatale zwangerschapsyoga. Daar heb ik vier lessen gevolgd en daarna kon ik weer van alles. Toen dacht ik: die opleiding wil ik ook doen, want dit is zo waardevol voor vrouwen die net bevallen zijn. Voorwaarde om er aan te beginnen was dat ik yogadocente zou zijn, dus die opleiding ben ik eerst gaan doen. Daarna, toen ik zwanger was van de tweede dochter, de opleiding zwangerschapsyoga en nadat ze geboren was, de postnatale variant.

Wat houdt het in? Yoga gaat over comfortabel kunnen zijn in oncomfortabele situaties. Tijdens de zwangerschap leren vrouwen over lichamelijke en mentale balans en ontspanning. Daarmee voorkom je veel klachten. Vrouwen hebben vaak te maken met stress tijdens hun zwangerschap en uit onderzoek komt steeds meer naar voren dat dan de periode na de zwangerschap ook stressvol kan zijn. En het heeft impact op de baby, want dat kindje wordt als het ware gemarineerd in een soort stressbad en daardoor later in het leven gevoeliger voor stressprikkels. Daarom is het belangrijk dat er tijdens die zwangerschap rust is en dat je je kunt voorbereiden op de verandering die er in je leven komt.

Wanneer ben jij er aan begonnen? Die zwangerschapsyogalessen ben ik uiteindelijk nooit gaan geven. Ik had een gezin met twee kleine kinderen dat ik moest combineren met een drukke baan in marketing en communicatie. Maar op de opleiding leerde ik iemand kennen die Doula was, een zwangerschaps- en geboortecoach. Dat sprak mij zo aan, in dat beroep komt alles bij elkaar. Zij ging met vrouwen van te voren overleggen of ze thuis wilden bevallen of in het ziekenhuis, ze betrok de partner erbij, leerde specifieke oefeningen en was bij de bevalling aanwezig. Na afloop leverde ze ook nazorg. Het complete pakket.

Dat ben jij ook gaan doen? Inderdaad. Naast mijn werk ben ik allerlei cursussen gaan volgen en de opleiding tot Doula. Mijn rugzak zit nu vol met allerlei tools. Yogalessen geef ik inmiddels al twee jaar en de doulapraktijk ben ik net begonnen. Ik biedt vrouwen nu een volledig pakket aan, een zwangerschapscursus, het opstellen van een geboorteplan, aanwezig zijn bij de bevalling en kraamondersteuning aan huis. Ik geef ook massages en advies bij bekkenpijn. Ik heb stages gelopen in het ziekenhuis, dat was heel bijzonder, want dat werkt weer heel anders dan bij een verloskundige.Diverse vrouwen heb ik al mogen ondersteunen tijdens zwangerschap en bevalling.

Wat kan jij nou tijdens een bevalling doen? Heel veel. Het fijnste is als ik niks hoef te doen, want dan is die vrouw goed bezig. Mijn belangrijkste taak is de rust bewaken, dat is het grote voordeel van iemand meenemen naar je bevalling, naast je partner. Ik kan de arts of de verloskundige herinneren aan het geboorteplan dat mijn cliënte heeft opgesteld. Ook kan ik mijn cliënte vaak in gewone taal uitleggen wat er gaande is. Als tijdens een thuisbevalling blijkt dat ze toch naar het ziekenhuis moet, ga ik mee. De verloskundige draagt de zorg over aan het medisch team, maar ik blijf erbij. Het is fijn om iemand continue erbij te hebben, want het is bewezen dat dat uiteindelijk zorgt voor kortere bevallingen, minder vraag naar pijnstilling en minder kans op een kunstverlossing. En dat zijn toch ingrijpende dingen. De verloskundige draagt de medische verantwoording en is gericht op progressie tijdens de bevalling. Ik mag geen enkele medische handeling verrichten, dat is mijn voordeel, ik concentreer mij alleen maar op die vrouw en haar partner. Voor die partner is het vaak ook een verlichting dat er iemand bij is.

Hoe staan de verloskundigen en artsen tegenover jouw aanwezigheid? Dat wisselt heel erg naargelang de ervaring die ze ermee hebben. Doula's zijn er in alle soorten en maten: hele spirituele en zweverige types, maar ook hele praktische. Ik ken een Doula in Amsterdam die heel veel weet over de medische protocollen in ziekenhuizen een daardoor een cliënte heel goed kan voorbereiden op wat haar te wachten staat. Er zijn ook verloskundigen die denken dat je hun taak komt overnemen, maar dat is absoluut niet het geval. Ik ben puur een aanvulling op het team. Ik kom niet in plaats van een verloskundige of een partner. We doen het samen. Als dat lukt kan een vrouw zich zo ontzettend veilig voelen. En daar zijn de resultaten naar. Meer over mijn praktijk is te lezen op www.lichtschipper.nl.

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? Mijn man Rick van Dijk. Hij heeft zich verkiesbaar gesteld voor het waterschap. Ik ben benieuwd wat zijn drijfveer is.