• Eigen foto

Drie insprekers reageren op bouwproject voormalige Rabobanklocatie: 'huizen afgraven'

ABCOUDE Bij de commissievergadering Ruimtelijke Zaken op 6 februari gaven drie insprekers hun reactie op de plannen voor het bouwproject op de voormalige Rabolocatie aan de Stationsstraat in Abcoude.

Caroline Stroër

Omwonenden vinden de huizen te hoog en vroegen zich af of er niet een meter afgegraven kan worden zodat de huizen lager komen te staan. Ook maakte men zich zorgen over de geplande mantelzorgwoningen.

Volgens mevrouw Koopman wordt het een enorm bouwblok met een schuurtje van 60 vierkante meter en een mantelzorgwoning van 80 vierkante meter. De heer Van der Spoel namens bewoners van de Stationsstraat stelde dat het voormalige Raboterrein destijds 1 ½ meter opgehoogd is. 'Wij stellen voor dat of de huizen iets naar achteren geplaatst worden of dat er een meter uitgegraven wordt', aldus Van der Spoel.

In een gezamenlijke visie van bewoners van de Stationsstraat en de Theodorus de Leeuwlaan staat dat de voorste huizen op dezelfde hoogte moeten komen als nummer achttien, de achterste huizen een meter lager dan de voorste huizen, de groenzone 19 meter moet zijn en een herplantplicht voor de leilindes en de beuk.

Volgens de heer Hospes van UBA Bouw BV zijn de kapvormen volgens het advies van de Commissie Welstand iets aangepast zodat zij beter bij de uitstraling van de straat passen en is het van AGV niet toegestaan om een meter af te graven omdat het een dijklichaam betreft. Wat het plan van de mantelzorgwoningen betreft betekent dit niet dat het totale bouwoppervlak van 595 vierkante meter wordt aangetast en is dit voorgesteld om aan de behoefte van inwoners te voldoen. Volgens Pieter Kroon, PvdA/GL, is niet echt aan de bezwaren van omwonenden tegemoet gekomen maar wethouder David Moolenburgh stelde dat de visie samen met omwonenden tot stand is gekomen en voldoen de hoogtes aan het monumentale karakter van de straat. 'Als de huizen naar achteren worden geplaatst ontstaat een inkeping in de gevellijn', aldus de wethouder die AGV om opheldering gaat vragen over het afgraven.