• Stichting Liniebreed Ondernemen

Duik in het donker tijdens Nacht van de Nacht

ABCOUDE Forten en waterlinies in heel Nederland doven op zaterdagavond 27 oktober de lichten tijdens Nacht van de Nacht. Bezoek forten en activiteiten die na zonsondergang worden georganiseerd op de Stelling van Amsterdam en van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals vleermuizen excursies, sterren spotten, fakkels maken en silent disco. Kijk op forten.nl voor een overzicht van alle activiteiten. In Abcoude opent het Fort haar deuren.

FAKKELS MAKEN Bij het ondergaan van de zon, opent Fort bij Abcoude haar deuren. Aanschouw de prachtige sterrenhemel in de donkere nacht onder het genot van een borrel. Maak samen fakkels die je die avond direct gebruikt tijdens de nachtelijke wandeltocht door het fort. Vanaf 18.30 uur | Molenweg 19, Abcoude.

NACHT VAN DE NACHT Lichten uit en kaarsen aan tijdens de Nacht van de Nacht, dat is de oproep die de Natuur- en Milieufederaties (NMF) samen met Stichting Liniebreed Ondernemen doet aan alle forten in Nederland. Op zaterdag 27 oktober wordt voor de 14e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd om aandacht te vragen voor energiebesparing en de schoonheid van de nacht.

Juke van Niekerk, directeur Stichting Liniebreed Ondernemen: "Wij vinden Nacht van de Nacht een geweldig initiatief dat we graag ondersteunen. Enerzijds omdat forten die zo verscholen liggen voor de buitenwereld typische 'huizen van het donker' zijn waar het donker nog écht donker is. Anderzijds omdat we de duurzame exploitatie van forten ondersteunen. Dat resulteerde onder andere in duurzameforten.nl, een online advies site over duurzame toepassingen op en rond forten. Nacht van de Nacht zet het belang (en de pracht) van het donker weer even op de kaart."

UNESCO WERELDERFGOED Nederland telt 10 waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Eén daarvan 'De Stelling van Amsterdam' is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. En een andere grote waterlinie 'de Nieuwe Hollandse Waterlinie' is genomineerd voor de status van Werelderfgoed als uitbreiding op die Stelling van Amsterdam. Naar verwachting zullen deze twee linies in 2020 één groot Werelderfgoed vormen.