• Een diamanten huwelijk in zeer goed gezelschap

    Roos Uithol

Echtpaar Van Amerongen na 60 jaar nog steeds verliefd

VINKEVEEN De omgeving bij Plaswijk aan de Vinkenkade mocht de afgelopen jaren dan wel flink veranderd zijn, maar wat vast staat is dat het echtpaar Van Amerongen-Schotanus samen nog altijd zeer gelukkig is. Vorige week woensdag vierden zij hun diamanten huwelijk in een klein gezelschap en kregen zij bezoek van burgemeester Maarten Divendal.

Het begon allemaal in Amsterdam-West waar het echtpaar elkaar had ontmoet bij stijldanslessen. Het was liefde op het eerste gezicht. Meneer Van Amerongen kan zich nog herinneren wat hij tegen haar zei bij het thuisbrengen na de les. "Ik geloof dat ik zojuist mijn vrouw naar huis heb gebracht!"

Na de toen verplichte militaire dienst en een flink aantal liefdesbrieven ongeveer 6 jaar later, trouwde het stel. Meneer Van Amerongen was 29 jaar en mevrouw Schotanus 23 jaar oud. "Jeetje, daar moet ik nu nog echt niet aan denken", reageert één van de aanwezige kleindochters, die nu dezelfde leeftijd heeft als haar oma toen had. Vervolgens heeft het echtpaar 30 jaar in Westzaan gewoond.

De Vinkeveense Plassen waren al lang bekend bij hen. Er werd vaak vanuit Amsterdam naar de Plassen gefietst, wat toen alleen nog een grote jachthaven was. "Ik was ongeveer 17 en er was daar een herberg waar we bij de loods onze zeilboot hadden liggen. Ik weet nog hoe streng ze waren met het scheiden van mannen en vrouwen als we daar bleven slapen! Op de hoek verderop was een leeg stuk land waarop een stacaravan stond en zo is het hier allemaal begonnen", vertelt mevrouw. Het recreatiehuisje hadden ze 43 jaar geleden gekocht en in 1992 kregen zij eindelijk een vergunning om het te verbouwen tot woonhuis.
'"Opa heeft ons hier leren roeien", vertellen de kleinkinderen die verderop in de straat wonen. Zij helpen het bejaarde echtpaar vaak bij het huishouden of boodschappen doen.

Op de vraag wat de gouden of 'diamanten' tip is om zo lang bij elkaar te blijven antwoordde het koppel: "Optimistisch blijven en niet op alle slakken zout leggen. Eigenlijk heb ik er verder niets op aan te merken. We hebben gezonde kinderen en kleinkinderen en dat is het belangrijkst!"

Roos Uithol