• Dirk de Groot.

    Caroline Stroër

'Een complete verrassing'

Dirk de Groot benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

BAAMBRUGGE Het was een complete verrassing voor Dirk de Groot, Schaatsicoon uit Baambrugge, toen hij het speldje van burgemeester Maarten Divendal ontving. Pas de dag erna begon het tot hem door te dringen. 'Meteen de volgende dag kreeg ik al heel veel enthousiaste reacties ', vertelt de Groot.

JONG LEREN SCHAATSEN Het schaatsen begon al heel jong bij de Groot. 'Ik was zes en werd door mijn moeder meegenomen op het ijs en daar heb ik het schaatsen achter een stoel geleerd. Achteraf was ik zo koud dat ze me van het ijs moesten tillen en werd ik bij de houtkachel gezet om op te warmen', vertelt De Groot.

Al vrij snel ging hij meedoen aan de schaatskampioenschappen achter de Plashoeve en de Korte Baan afstanden op de Angstel.

'In het voortgezet onderwijs ging ik schaatsen op de Jaap Edenbaan. Ik ging ook hardlopen. Op de HTS had ik geen tijd om lid te worden van de ijsclub maar deed wel mee met dorpslopen zoals de Ronde van Abcoude. Tijdens het laatste jaar van de HTS rond 1975 ben ik het jeugdschaatsen in Baambrugge gaan begeleiden'.

DORPSLOPEN Tijdens de dorpslopen waar de Groot aan meedeed zag hij hoe die georganiseerd werden en deed daar later zijn voordeel mee toen hij diverse evenementen zoals fietstijdritten tot trimlopen organiseerde en daar ook draaiboeken voor maakte. In 1989 werd hij door Cor van Schaik, de toenmalige voorzitter van de ijsclub, gevraagd om in het bestuur van de IJsclub te komen.

Een zaak waar Dirk de Groot ook zijn krachten voor in heeft gezet was het behouden van een landijsbaan die van 1968 tot 2007 lag op het oude voetbalveld thans het Elfstedenplantsoen. Er waren plannen voor nieuwbouw op de plek van de landijsbaan en hij ging in onderhandeling met de gemeente om de landijsbaan en het clubgebouw te verplaatsen en het eveneens in te richten als skeelerbaan.

LOKAAL JEUGDTALENT 'Vroeger hadden wij ook veel lokaal jeugdtalent dat meegedaan heeft aan Nederlandse Kampioenschappen. Er is nu een omslag in het schaatsen. Vroeger werd meer getraind en meegedaan aan wedstrijden. Nu is het recreatief schaatsen'.

In de jaren negentig werden er cursussen Natuurijsmeester gegeven door het hele land en in 2007 is dat door de Groot samen met Piet Veenema van de KNSB nieuw leven ingeblazen. Hoogtepunten uit zijn schaatsleven waren voor de Groot in 1996 de Schaatsmarathon van de Angstel en de '50 van Botshol' in 2010.

TOERTOCHTCOÖRDINATOR De Groot wordt nu Gewestelijk Toertochtcoördinator. De Groot werd in 2008 voorzitter van de IJsclub maar is nu gestopt.

'Het is belangrijk dat er mensen met talent zijn om zaken te ontwikkelen. Inwoners uit Baambrugge moeten er invulling aan geven en borgen dat de schaatsvereniging blijft bestaan. En vanuit de KNSB wordt nu ook meer gekeken wat de veranderingen zijn waardoor de ijsclubs sneller kunnen reageren', aldus De Groot.