• Het Festival wordt georganiseerd door Ouders Lokaal, Buurtgezinnen en Centrum voor Jeugd en Gezin.

    Rosanne Kok

Festival voor het hele gezin

DE RONDE VENEN Terwijl ouders zich laten inspireren door diverse activiteiten, presentaties of workshops, doen de kinderen mee aan een circusworkshop. Aan het einde van de dag volgt een voorstelling; dat is het programma van het Familie Festival op zaterdag 2 juni in De Boei in Vinkeveen. Een uitstapje voor het hele gezin.

Rosanne Kok

Het Familie Festival wordt georganiseerd door Ouders Lokaal, Buurtgezinnen en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Na twee kleinere edities, waarbij uitsluitend de ouders werden uitgenodigd, kiezen de organisatoren dit jaar voor een festival voor het hele gezin. 'Dit festival is echt een dagje uit', licht Anneke Wenker van het Centrum van Jeugd en Gezin toe. 'Er zijn leuke dingen te doen voor zowel kinderen als voor volwassenen en bovendien hoeven de ouders op deze manier ook geen opvang te regelen.'

CIRCUSWORKSHOP VOOR KINDEREN Het Festival opent om 11.00 uur met een theatershow voor ouders. Tegelijkertijd volgen de kinderen een Circusworkshop waarin ze repeteren voor een voorstelling later op de dag. 'Het is een interactieve theatervoorstelling waarbij ouders ook worden uitgedaagd om met elkaar het gesprek aan te gaan en informatie of ervaringen met elkaar te delen', legt Angelique Davis van Ouders Lokaal uit. 'Na de voorstelling volgt een gezamenlijke lunch. Tevens is de informatiemarkt geopend; daar zijn allerlei organisaties en ondernemingen vertegenwoordigd die producten of diensten aanbieden die interessant zijn voor gezinnen.' Ondernemers, organisaties of verenigingen met interesse voor het huren van een marktkraam kunnen zich melden via info@ouderslokaal.nl. Het huren van de kraam kost 29,95 euro voor de gehele dag, een kraam delen behoort ook tot de mogelijkheden.

WORKSHOP SOCIAL MEDIA/(ONT-)MOETEN Na de lunch volgen diverse workshoprondes voor ouders, terwijl de kinderen de circusworkshop vervolgen. 'Een van de workshops gaat over het gebruik van social media bij kinderen', vertelt Hanna ter Welle van Buurtgezinnen.

'De leeftijd waarop kinderen daarmee beginnen wordt steeds lager. In de workshop van mediacoach Joke Pelser komen vragen aan bod als: welke apps zijn hot? Wat is cyberpesten? Wat is fomo? En wat is sexting?

In een interactieve workshop gaat de mediacoach hierover met de ouders in gesprek.' Een andere workshop die op de agenda staat is (Ont-)moeten, door Denise Rösken. 'Deze workshop is bedoeld voor ouders die graag minder willen 'moeten'', vervolgt Ter Welle.

BALLEN IN DE LUCHT 'Veel ouders hebben het gevoel dat ze voortdurend veel ballen in de lucht moeten houden en dat ze alleen maar aan het rennen zijn. Tijdens de workshop worden de 'moetjes' onder de loep genomen en ontvangen ouders tips en handreikingen om prioriteiten aan te brengen.'

Van 15.00 tot 16.00 uur vindt de Circusvoorstelling plaats, waarna het Familie Festival ten einde is.

PRAKTISCH De eigen bijdrage aan dit festival is tien euro per gezin, ongeacht het aantal kinderen. Dit bedrag is inclusief de lunch, de theatervoorstelling en alle workshops. Aanmelden kan via hanna@buurtgezinnen.nl of via www.ouderslokaal.nl