• Ook op zondag reizen veel passagiers met het openbaar vervoer.

    Caroline Ströer

Gemeente presenteert wensen OV

DE RONDE VENEN De gemeente hield 12 februari een presentatie over het openbaar vervoer in De Ronde Venen. Voordat de nieuwe concessie van start gaat moeten de wensen van de gemeente kenbaar zijn gemaakt.

Caroline Ströer

De presentatie werd verzorgd door Hendrik Bouwknegt van Adviesbureau Goudappel Coffeng en de gemeente. Gestart werd met een overzicht van de huidige situatie waarbij Bouwknegt aangaf dat er veel rechtstreekse verbindingen zijn met Amsterdam, Utrecht, Uithoorn en Hilversum maar niet erg frequent. De aantallen passagiers lopen uiteen van 1.500 tot 500 zowel heen als terug. Opvallend is dat er veel instappers zijn in Mijdrecht centrum. Qua reistijden duurt een rit vanaf Mijdrecht-Centrum naar diverse richtingen vanaf een uur tot 35 minuten. Met de auto rijd je over die afstanden de helft korter. ,,Bovendien zijn dit de reistijden zonder wachttijden en ook is het zo dat er veel vertraging kan ontstaan gedurende de ochtend- en de avondspits zeker op de N201 vergeleken met andere gebieden", gaf Bouwknegt aan.

Qua autoverkeer zijn er metingen gedaan naar aanleiding van de data van mobiele telefoons waaruit blijkt dat er een concentratie is richting Amsterdam. Duidelijk is dat ongeveer tweederde van de verkeersstromen richting het noorden gaan. Het wensenlijstje van de gemeente is intussen bekend zoals: lijn 120 langs station Abcoude, lijn 130 naar Utrecht CS en een betere verbinding met Amsterdam.

Volgens Bouwknegt is het belangrijk om met een consistent lijstje bij de provincie te werken, moet je niet teveel willen en in lijn met het beleid van de provincie, als gemeente zelf ook investeren en ook aangeven wat niet per se hoeft.

Volgens Cees van Uden, D66, is er een neergaande spiraal omdat er steeds minder mensen met het openbaar vervoer reizen zodat er straks weer minder lijnen gaan rijden. Hoe moet je dat doorbreken?

Het CDA gaf aan dat het hoofdnet belangrijk is zonder kronkelwegen maar dat er ook goede verbindingen moeten komen voor de dorpen. ,,Het één kan niet zonder het ander. Het is belangrijk dat we nu echt op tijd onze wensen kenbaar maken want verleden keer ging dat echt mis", vond het CDA.