• Aangeleverd

GROTE VERHALEN

De Column Grote Verhalen geeft een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Liefde in de lucht

Knoppen aan de takken, overal sneeuwklokjes en voorjaarsbollen die voorzichtig door de aarde heen prikken. Voor wie het nog niet gezien had, het is voorjaar.

De dieren weten dat ook. Ze zijn alweer driftig op zoek naar plekken om hun nesten te bouwen en overal worden pogingen gedaan om partners te verleiden.

LOVE IS IN THE AIR Een paar weken terug was ik bij Love is in the Air: een prachtige tentoonstelling over liefde en romantiek in de dierenwereld. Echt een aanrader. Ik leerde daar dat het mannetje van de ijsvogels zijn vrouwtje probeert te verleiden door visjes aan haar te voeren.

Liefde gaat dus ook bij ijsvogeltjes gewoon door de maag.

PARTNER VERSIEREN En heeft iemand enig idee hoe een reiger zijn partner versiert? Kun je het je überhaupt voorstellen dat een reiger romantisch kan zijn? Zo'n norse, stille vogel. Altijd maar op zichzelf.

Reigers broeden in nesten hoog in de bomen. In een broedkolonie. Op het moment dat de dieren weten dat het tijd is om zich voort te planten, vertrekken de mannetjes naar de nesten.

Daar kiezen ze er één uit en die gaan ze ijverig opknappen.

IJVERIG KLUSSEN Op het moment dat de vrouwtjes aankomen, is een groot deel van het nest af. Ze doen net alsof ze de vrouwtjes niet zien en bouwen snel door aan het nest. 'Kijk mijn mannetje eens ijverig klussen', moet het vrouwtje denken.

'Zo'n harde werker wil ik wel.' Als ze bij hem op het nest landt en behulpzaam mee gaat bouwen, is de relatie bezegeld; daar komen kleintjes van.

ONDERZOEK EN STUDIE Te interessant toch. Iemand heeft daar onderzoek en studie naar gedaan. Ik vind dat briljant.

De hele dag een beetje loeren hoe de dieren elkaar proberen te verleiden. Misschien kan die persoon ook even studeren op eenden, want in deze tijd van het jaar wil je geen vrouwtjeseend zijn.

Je snapt wel dat de eend niet voorkwam in de tentoonstelling over liefde en romantiek. Met z'n allen op het vrouwtje; daar is echt niets romantisch aan.

Rosanne Kok