• Rosanne Kok

Het Gein houdt Open Dag

ABCOUDE Een groot aantal bedrijven en particulieren in het Gein in Abcoude stelt op zondag 17 juni tussen 12.00 en 17.00 uur haar deuren open voor het publiek. Deze dag biedt voor het Gein niet alleen de gelegenheid om zich te presenteren; ook het vijfentwintigjarig jubileum van de vereniging Spaar het Gein wordt gevierd.

Rosanne Kok

WAT IS ER ZOAL TE DOEN? De centrale locatie is Boutiquehotel De Witte Dame. Daar worden alle festiviteiten om 12.00 uur door burgemeester Maarten Divendal geopend. Na De Witte Dame is de Oostzijdse Molen het volgende gebouw wat haar deuren openstelt. De molen draait en er worden rondleidingen gegeven. Om 13.00 uur vertrekt hiervandaan een wandeling 'van molen naar molen' onder leiding van Tjebbe de Boer. De volgende stop is bij Stal Willig en vergaderlocatie Buitengein. Daar start om 13.00 uur een wandeling over de liniedijk onder leiding van Polderwachter Marcel Blekendaal. Hij is een wandelend kunstwerk en vertelt onderweg verschillende verhalen.

Ook op Fort Nigtevecht is het publiek welkom; daar vindt een expositie plaats 'Natuur in Textiel' van Sandra van Velzen. Wie doorfietst, is rond 14.00 uur bij de Wilhelminabrug, waar het Creatoonkoor het Geinlied ten gehoren brengt. Op de boerderijen Anna Haen, Oost-Gein/Hartstocht, Maria's Hoeve, Hogerlust en Nooit Gedacht zijn rondleidingen en proeverijen. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten en korte workshops.

GEIN NOORD Ook aan de andere kant van het karakteristieke water is van alles te doen. Bij schildersatelier GN9 vinden schilderworkshops plaats. De workshops starten elk heel uur en duren 45 minuten. Ook Boerderij Rundervreugd staat in het teken van kunst; daar is een herdenkingstentoonstelling voor Anneke de Groot. Zij was schilderes en mede-oprichtster van Spaar het Gein. Bij het ooievaarsnest tegenover de Oostzijdse molen geeft Jan Baakman uitleg over de ecologie van de ooievaar. Met verrekijkers en telescopen kunnen bezoekers de ooievaars bekijken. Boerderij Geingenoegen geeft demonstraties kaas maken en op de Sound & Silence Farm Taloi zijn workshops in klankbeleving. Het volledige programma staat in de folder die bij De Witte Dame is af te halen.

FIETS De route is uitstekend geschikt voor een fietstochtje. Wandelen kan ook.