• Pixabay

Zoektocht naar foto's uit WOII

DE RONDE VENEN In 2020 is het einde van de Tweede Wereldoorlog al 75 jaar geleden. Het zijn vooral de overgebleven beelden die het verleden zichtbaar maken. Binnenkort wordt in elke provincie gezocht naar de 50 meest aansprekende foto's uit de Tweede Wereldoorlog. De komende week wordt in elke provincie afgetrapt door de onthulling van de eerste WOII-foto van die provincie door de commissaris van de Koning. Medio januari wordt per provincie de selectie van 50 foto's bekendgemaakt. Eind maart wordt vervolgens de landelijke keuze van 100 foto's bepaald.

PUBLIEK KIEST UIT Onder voorzitterschap van de Utrechtse commissaris van de Koning, Hans Oosters, is een werkgroep samengesteld die woensdag 15 januari 2020 de 50 meest aansprekende WOII-foto's aan het publiek zal presenteren. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Landschap Erfgoed Utrecht, het Utrechts Archief, het Nationaal Militair Museum, het Centraal Museum, het Spoorwegmuseum, Amersfoort in C, RTV Utrecht, het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Fotodok en de Universiteit Utrecht. Het publiek mag vervolgens de 25 beelden aanwijzen die namens de provincie worden ingezonden naar de nationale campagne.

FOTO'S INWONERS De WOII-beelden worden gezocht in nationale en internationale beeldbanken en binnen de provincie in de collecties van historische kringen, lokale musea en archieven. Ook worden inwoners van de provincie opgeroepen om eigen foto's uit de Tweede Wereldoorlog aan te dragen: wie heeft er nog in een schoenendoos op zolder?

AANDRAAGDAGEN Door Het Utrechts Archief, Landschap Erfgoed Utrecht en Archief Eemland worden tijdens de campagne speciale aandraagdagen georganiseerd, waarop het publiek zich met fotomateriaal bij specialisten kan melden. Alle aspecten van de oorlog komen aan bod, ieder beeld kan een belangrijke bron vormen.

SELECTIE Twee studentstagaires zullen onder begeleiding van Landschap Erfgoed Utrecht van half november tot half januari het beeldonderzoek verrichten. Zij maken onderdeel uit van de selectiecommissie, die de provinciale werkgroep adviseert over de te maken selectie. De selectiecommissie bestaat verder uit Micha Bruinvels (voormalig directeur World Press Photo) en Ad van Liempt (diverse publicaties over de WO2-geschiedenis in Utrecht).

IN 100 FOTO'S Het beeldproject 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's' vormt een onderdeel van de viering 75 Jaar Vrijheid en wordt in opdracht van Platform WO2 uitgevoerd door het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Het is mede mogelijk dankzij bijdragen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds.

De inzet is om zoveel mogelijk inwoners van Nederland te laten participeren en zo de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog te verbreden en te versterken. Doel is om op 31 maart 2020 in een uitzending op de nationale televisie de 100 meest aansprekende WO2-foto's te presenteren. Deze foto's worden vervolgens gepubliceerd in een boek en aan het publiek getoond in een tentoonstelling in het gebouw van de Tweede Kamer.

In aanloop wordt er van half november tot half januari eerst in iedere provincie (en in een fictieve 13de provincie voor Nederlands Indië, Suriname en de Antillen) een provinciale campagne 'WOII in 100 foto's' gehouden, waarin een provinciale werkgroep op zoek gaat naar de 50 meest aansprekende WO2-foto's in de eigen provincie. Deze provinciale selectie van 50 foto's zal in april 2020 (de Maand van de Vrijheid) als rondreizende tentoonstelling aan het publiek getoond worden.

Meer informatie: in100fotos.nl.