• Januari: De winnaars van de Sportverkiezingen werden bekend gemaakt.

  Archief
 • Januari: Crowdfunding voor de afgebrande dierenambulance.

  Caroline Ströer
 • Februari: Glasvezelaanleg in het buitengebied gaat door.

  Aangeleverd
 • Maart: Het CDA werd de grootste bij de verkiezingen.

  Aangeleverd
 • April: Zestien inwoners krijgen Koninklijke Onderscheiding uit handen burgemeester.

  Gemeente De Ronde Venen
 • Mei: Vinkeveense Zoë verkozen tot Miss Beauty of Utrecht.

  Laura Jarmala
 • Mei: Record voor Avondvierdaagse Abcoude.

  Aangeleverd
 • Mei: Einde in zicht voor de Wakende Haan.

  Caroline Ströer
 • Juni: 'Haringhappen' levert 5000 euro op voor lokale goede doelen.

  Aangeleverd
 • Juli: Noodkering moet Vinkeveense Plassen beschermen tegen zout water door droogte.

  Monique Sons-Beerens
 • Augustus: De Abcouder feestweek werd druk bezocht.

  Marco Bakker
 • September: Handbiker Tim de Vries gehuldigd voor wereldtitel paracycling.

  Aangeleverd
 • Oktober: Bertus Bon en Jan Compier van IJsclub Volharding die 100 jaar bestaat.

  Rosanne Kok
 • Oktober/November: Diverse inwoners waaronder Patrick Leliveld (foto) halen met hun crowdfundingsactie geld op voor een AED in hun buurt.

  Richard
 • November: De 28ste editie van de Zilveren Turfloop werd weer een succes.

  De Veenlopers
 • November: Tijdens de Techniek 3-daagse werden kinderen enthousiast gemaakt voor de techniek.

  TechNet Amstel en Venen
 • December: 'Terrein De Meijert snel ontwikkelen.'

  Caroline Stroër

Jaaroverzicht 2018

DE RONDE VENEN Het einde van het jaar is in zicht. Wat gebeurde er al allemaal in De Ronde Venen in 2018? Het leukste, grappigste en het mooiste nieuws van elke maand op een rij.

JANUARI 

Bekendmaking winnaars Sportverkiezingen

Tijdens een drukbezocht evenement in het Piet Mondriaan Gebouw in Abcoude werden 19 januari de winnaars van de Sportverkiezingen 2017 bekendgemaakt. Ivo Galekop is verkozen tot Sportman van het jaar, Lorena Wiebes tot Sportvrouw, Tobias van Bruggen tot Sporttalent, Argon Zaalvoetbal tot Sportploeg en De Willespoort uit Wilnis tot de meest sportieve basisschool van De Ronde Venen. Wethouder Alberta Schuurs (sport) blikte kort terug op het vorige sportjaar en stipte daaruit enkele belangrijke ontwikkelingen aan, zoals de verruiming van de mogelijkheden om van de ondersteuning van de Stichting Spel en Sport gebruik te maken.
Lees hier het hele verhaal.

Crowdfunding voor dierenambulance

In de nacht van 5 op 5 januari is een bus van de Dierenambulance De Ronde Venen / Amstelland grotendeels uitgebrand. De ambulancemedewerkers zetten een crowdfunding op om een nieuwe bus aan te kunnen schaffen. Dat lukte, in juli werd bekend dat ze het geld voor de bus bij elkaar hadden en een nieuwe bus hebben aangeschaft. De huidige bus heeft zelfs iets wat de vorige niet had; een zoeklicht bovenop het dak, welke handig kan zijn voor loslopende vermiste dieren.

FEBRUARI

Glasvezel buitengebied gaat door

Ondanks de relatief korte periode waarin inwoners in het buitengebied van de Ronde Venen, Stichtse Vecht en Ouder Amstel zich konden aanmelden voor glasvezel is de minimumscore van 50% gehaald en is het uiteindelijke percentage van aanmeldingen uitgekomen op 53,9%. Wethouder Anco Goldhoorn is blij met dit resultaat. 'Zeker gezien de korte periode die is gestart begin december en natuurlijk vielen de feestdagen en de kerstvakantie in diezelfde periode. Vooral in de laatste week is het opeens heel hard gegaan en is het minimum percentage van 50% gehaald en zelfs overschreden.'
Lees hier het hele verhaal. 

Op 12 december werd bekend dat het CDA in de provincie Utrecht schriftelijke vragen heeft gesteld over de aanleg van het glasvezel, aangezien dat er nog niet begonnen is met de aanleg ervan. Het is niet bekend wanneer er wel begonnen wordt met de aanleg van het netwerk.

MAART

CDA grootste bij verkiezingen

CDA is de grootste partij geworden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in De Ronde Venen. De partij wist zes zetels te bemachtigen, een verlies van een ten opzichte van 2014. VVD en Ronde Venen Belang bleven stabiel (vijf om vier zetels), terwijl D66 een plaatsje inleverde (vier zetels). Senioren Partij De Ronde Venen komt als nieuwkomer met drie zetels in de raad, evenveel als PvdA/GroenLinks. ChristenUnie/SGP en Lijst 8 Kernen haalden een zetel binnen. De foto is gemaakt tijdens het lijsttrekkersdebat op 12 maart in De Boei in Vinkeveen.

Lees hier het hele verhaal.

APRIL 

Koninklijke onderscheiding voor zestien inwoners

Zestien inwoners van De Ronde Venen kregen donderdag 26 april een koninklijke onderscheiding. Vijftien personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Dorpskerk in Abcoude werden de lintjes bij hen opgespeld door burgemeester Maarten Divendal. 

De inwoners die een lintje kregen waren: de heer D. de Groot (1952, Baambrugge), mevrouw M. van Eijk-Vergeer (1952, Vinkeveen), mevrouw M. van der Eijk-van der Vliet (1945, Waverveen), mevrouw J. Gijsen-Kreuger (1930, Abcoude), de heer M. Guggenheim (1947, Abcoude), de heer J. Hoogenboom (1952, Vinkeveen), de heer W. de Jong (1943, Baambrugge), mevrouw J. Van der Klok- Visser (1935, Abcoude), de heer J. Peltenburg (1939, Mijdrecht), mevrouw C. Toebosch (1943, Mijdrecht), mevrouw M. van der Vliet-Smit (1961, Vinkeveen), de heer G. van Walbeek (1944, Baambrugge), de heer C. Westerdijk (1939, Mijdrecht), de heer R. Wever (1965, Baambrugge), mevrouw M. van Zwieten (1969, Vinkeveen)en de heer H. van Zwieten (1956, Vinkeveen).

Deze tekst is een zeer ingekorte versie van het origineel. Lees hier het hele verhaal.

MEI

Vinkeveense Zoë verkozen tot Miss Beauty of Utrecht

In de verkiezing Miss Beauty of Utrecht is de Vinkeveense Zoë Jaarsma zaterdag 26 mei als winnares verkozen. 'Ik had echt nooit verwacht dat ik zou winnen, want iedereen was zo mooi', lacht Zoë. 'Zelf was ik ook prachtig; ik was nog niet eerder in de visagie geweest, maar ze hadden mij ook zo mooi gemaakt.'Op 31 augustus staat Zoë in de landelijke finale.
Lees hier het hele artikel.

Record voor Avondvierdaagse Abcoude

De 36e avondvierdaagse rondom Abcoude is in de week van 14 t/m 17 mei in totaal door 861 kinderen gelopen. De schoolkinderen uit Abcoude, Baambrugge, Driemond en Amsterdam Zuidoost liepen vier dagen achter elkaar 5 of 10 kilometer voor een medaille. De routes lopen door de gebieden rondom Abcoude. Richting Ouderkerk, Driemond, Amsterdam, Baambrugge en Vinkeveen. Uitgerekend is dat alle lopers gezamenlijk 67,354,000 stappen hebben gezet in deze week. Bij de finish op de laatste dag werden de kinderen weer onthaald door de Abcouder Harmonie die ze het laatste stukje begeleidde naar de Hollandse Kade. Hier is de "sociaal Bokaal" uitgereikt aan de CNS uit Abcoude. Op verzoek van de scholen zal in 2019 zal de 37ste avondvierdaagse van dinsdag 21 mei tot en met vrijdag 24 mei worden gelopen. Meer foto's op De www.AvondvierdaagseAbcoude.nl. 
Lees het hele verhaal hier.

Einde in zicht Wakende Haan

Na meer dan 110 jaar is het eind in zicht van De Wakende Haan in Abcoude, meldde deze krant in mei. Gestart in 1907 met de grootvader van de huidige Kees Uiterwaal, Cornelis Uiterwaal, die het koffiehuis met dezelfde naam overnam wat in de loop van de jaren uitgroeide tot een heel complex met slijterij, restaurant en hotel Abcoude. In 2016 is het hele complex verkocht. Kees kon nog twee jaar de wijnwinkel en kelder huren en tot half januari 2019 blijft er nog verkoop van wijn in de kelder. De naam De Wakende Haan verdwijnt volledig uit beeld en de voormalige wijnwinkel/slijterij wordt tot hotelkamer verbouwd.
Lees het hele verhaal hier.

JUNI

'Haringhappen' levert 5000 euro op voor lokale goede doelen

De traditionele Haringparty, die dit jaar voor de zeventiende achtereenvolgende keer in Mijdrecht werd gehouden, heeft 5000 euro opgebracht voor het goede doel. Het bedrag is bestemd voor de Stichting Jongeren Actief en Soos de Cirkel. Na afloop namen Raymond van Bergen (Jongeren Actief) en Angela van Adrichem met Dick Roodenburg (Soos De Cirkel) de cheques van elk 2500 euro in ontvangst. Vele liefhebbers van de Hollandse Nieuwe kwamen woensdag 13 juni naar het Raadhuisplein om de maatjes van Volendammer Visdelicatessen Adelhof te proeven. 
Lees het hele artikel hier.

JULI

Noodkering moet Vinkeveense Plassen beschermen tegen zout water door droogte

Door de droogte rukt er brak kwelwater op richting de Vinkeveense Plassen, natuurgebied Demmerik en de landbouwgebieden. Het zoutige water heeft tijdens droge periodes negatief effect gehad op landbouwgrond en op het ecosysteem: wat kon leiden tot vissterfte en het afsterven van water- en oeverplanten. Om schade aan deze gebieden te voorkomen plaatste Waternet een tijdelijke kering op woensdag 4 juli. Daardoor stroomt het zoute water niet verder de kwetsbare gebieden in. In plaats daarvan wordt er water uit het Amsterdam-Rijnkanaal binnengelaten.
Lees hier het hele artikel.

AUGUSTUS

Week lang feest in Abcoude

De laatste week van augustus; dat is de week waarin traditiegetrouw de Abcouder Feestweek plaatsvindt, ook in 2018. Abcoudenaren konden zich opmaken voor een week lang feest. De feestelijkheden gaan van start op zaterdag 25 augustus met de 44e editie van de Autocross. Daarna volgden onder meer de traditionele Oldtimerrit, diverse (kinder) activiteiten en natuurlijk de kermis. Op het programma staan ook nog traditiegetrouw het paalklimmen, tobbetjesteken, de premiekeuring voor paarden, het ringsteken en het ringsteken met de aanspanning. 
Lees hier het hele artikel.

SEPTEMBER

Handbiker Tim de Vries gehuldigd

Wereldkampioen Tim de Vries is zaterdagavond op het Raadhuisplein in Mijdrecht gehuldigd. De Vinkevener veroverde begin augustus in Italië, net als in 2017, de wereldtitel paracycling tijdens de wegwedstrijd. Zaterdagavond werd hij tijdens Culinaire Venen op een bomvol Raadhuisplein gehuldigd en ontving hij van de gemeente De Ronde Venen een prachtig beeldhouwwerk. Tim de Vries staat al een aantal jaren aan de wereldtop als handbiker. In 2017 werd hij voor het eerst wereldkampioen op de weg en in augustus dit jaar herhaalde hij die prestatie. Op dit moment is hij alweer druk bezig met de voorbereidingen voor zijn deelname aan de paralympische spelen in Tokio in 2020. Voor de gemeente De Ronde Venen vormde het prolongeren van zijn wereldtitel de aanleiding de huldiging te organiseren.
Lees hier het hele artikel.

OKTOBER

Volharding Waver 100 jaar

De ijsclub Volharding uit Waverveen vierde feest in oktober. Het is een eeuw geleden dat zij werd opgericht. Voorzitter Bertus Bon en secretaris Jan Compier blikken samen terug op honderd jaar ijsclub. Hoewel de ijsclub geen clubhuis heeft en geen trainingen biedt, weet zij toch haar ledenaantal al bijna een eeuw lang op peil te houden. 'Dat zijn echt de verdiensten van onze 'contributiebode' Jan Compier', vertelt voorzitter Bertus Bon lachend. 'Hij gaat gewoon langs de deuren, net zo lang totdat je lid wilt worden. Onze leden waarderen vooral de gezelligheid en het saamhorigheidsgevoel.' 
Lees hier het hele artikel.

In actie voor buurtAED

In oktober hebben diverse inwoners van onder andere Mijdrecht en Abcoude crowdfunding-acties opgestart om geld op te halen voor een buurtAED. Diverse buurt AED-acties zijn inmiddels geslaagd, onder meer het initiatief van Patrick Lelivel voor zijn buurt de Zirkoon in Mijdrecht. Via het platform BuurtAED.nl kunnen particulieren en organisaties een crowdfunding-actie starten en steunen om gezamenlijk met bijvoorbeeld de buurt, wijkvereniging of school een BuurtAED te kopen.
Lees hier het oorspronkelijke artikel of lees het verhaal van Patrick.

NOVEMBER

28e Zilveren Turfloop weer een succes

Wie op zondagochtend 4 november dacht een rustige zondagochtendwandeling rond de sportvelden in Mijdrecht te kunnen maken, werd verrast door een enorme hoeveelheid sporters. Van heinde en ver kwam groot en klein naar het grootste sportevenement van De Ronde Venen: de Zilveren Turfloop. De weersvoorspelling kwamen uit: een frisse herfstochtend met een heerlijk zonnetje. De organisatie, atletiekvereniging de Veenlopers, had alles tot in de puntjes voorbereid en was er helemaal klaar voor.
Lees hier het hele artikel.

Techniek Driedaagse: dáár wordt enthousiasme voor techniek gezaaid

Metselen, programmeren, fietsen repareren en timmeren; tijdens de Techniek Driedaagse volgden meer dan drieduizend leerlingen technische workshops. Plezier in het vak staat centraal. Minister Slob bracht een bezoek en sprak zijn lof uit over hetgeen daar gebeurde. "Hier wordt enthousiasme voor techniek gezaaid'', zei hij. Wie vorige week binnenkwam bij de loods van FN Kempen aan de Oosterlandweg in Mijdrecht, stapte midden in een bruisende bedrijvigheid. Het geluid van tikkende hamers, trillende boormachines en elektrische apparaten. Toch voerde één soort geluid de boventoon: gelach. Meer dan drieduizend kinderen en honderden vrijwilligers maakten plezier met het aanbod van tientallen technische workshops.
Lees hier het hele artikel.

DECEMBER

'Terrein De Meijert snel ontwikkelen'

Namens eigenaar Panman van tennishal De Ronde Venen sprak architect Eric Scholman in december over de toekomstige ontwikkeling van het voormalige terrein van De Meijert. Volgens Scholman staat partijen te popelen om te beginnen. Qua tennisverenigingen bestaat de optie om te komen tot één tennislocatie waarbij de twee tennisverenigingen samengevoegd kunnen worden. Uitgangspunt voor de ontwikkeling op genoemde locatie zijn sociale woningbouw, betaalbaar wonen, wonen en zorg. Bekijk een uitgebreider jaaroverzicht online op www.witteweekbladderondevenen.nl.