• Karin Schrama in haar rozentuin. Naast budgetcoach ook een enthousiast tuinierster.

    Truus Oudendijk

Karin Schrama: 'Wij kunnen nét het zetje zijn dat je uit het dal haalt'

DE RONDE VENEN Karin Schrama is een inspirerende persoonlijkheid. Sprankelend type, goed opgeleid en met een brede interesse. Budgetcoach bij Tympaan De Baat en opgevoed met het besef dat je goed op je geld moet passen. Met veel passie en enthousiasme vertelt ze deze week in het kettinggesprek over haar rol als coördinator bij de voedselbank.

Mijn moeder was pikeur in omgaan met geld. Ze kon verschrikkelijk goed rekenen en sparen en was zeer prijsbewust. Ze kan dat nog steeds heel goed. Ze is inmiddels 97 jaar oud en ik doe veel mantelzorg voor haar. Goed omgaan met geld is mij met de paplepel ingegoten. Met alle nieuwe coaches zijn we zeven jaar geleden bij het opstarten door Tympaan De Baat naar een budgetcursus geweest. Hartstikke leuk en nog steeds loopt het project als een trein, maar we kunnen best nog nieuwe coaches gebruiken."

Vanuit die hoek ben je ook bij de voedselbank gekomen? "Je gaat met elkaar overleggen hoe je mensen kunt helpen en wat er allemaal moet gebeuren. Bij die gesprekken kwamen ook twee mensen van de voedselbank langs om te overleggen wat ze voor ons kunnen betekenen als we bij mensen thuis komen die het moeilijk hebben. Het project voedselbank intrigeerde mij bijzonder, mijn werk hield in die tijd op, een nieuwe baan lukte niet makkelijk, dus ik heb mij aangemeld als vrijwilliger Voedselbank De Ronde Venen."

En wat houdt je functie in? "Ik ben coördinator cliënten. Iedereen die een pakket haalt bij de voedselbank komt een keer in de drie maanden bij ons op gesprek om te zien hoe de zaken er voor staan en dan hoor je ook meer over het gezinsleven zelf. Vanuit die hoek is ook het project gezinsbuddy ontstaan. Momenteel is het erg druk. Omdat twee van onze mensen niet beschikbaar zijn vanwege revalidatie en vakantie, houd ik mij nu ook bezig met voedselwerving en verdeling. Ik ga naar de supermarkten, naar het distributiecentrum, zorg dat ik de juiste producten haal, wat er teveel is ga ik ruilen met andere voedselbanken en ik zorg ervoor dat alles goed verdeeld wordt en wij genoeg hebben voor onze cliënten."

En wat doe je als coördinator? "Het is mijn verantwoordelijkheid dat er goede gesprekken plaatsvinden en er genoeg vrijwilligers zijn om dat te doen. Ik ben geïnteresseerd in wat mensen beweegt. Ik wil graag weten wat de achtergrond is, wat er nodig is en welke rol wij daar in kunnen spelen. Als we naar de inkomsten van mensen kijken zien we vaak dat ze geen gebruik maken van bepaalde regelingen in de gemeente. Die zijn vaak ook lastig te vinden, daar is kennis voor nodig en die hebben wij in huis."

Je komt rare dingen tegen? "Rare dingen, leuke dingen, bijzondere verhalen en onoplosbare verhalen, want die komen helaas ook voor, maar bij 99,99 procent van de mensen lukt het om ze uit de put te halen. Ik houd ze vaak de vraag voor die mijn moeder mij ook altijd stelde: heb je het echt nodig? Ik vond dat zelf altijd een heel nare vraag, maar hij dekt wel de lading. Daarnaast is het belangrijk dat er keuze vrijheid is en ze zelf beslissen: kan het? of kan het niet?"

Hoeveel gezinnen maken er gebruik van de voedselbank? "In De Ronde Venen momenteel 115 en dat is een druppel op een gloeiende plaat. Ik denk dat slechts zo'n 25 procent van de mensen die het echt nodig hebben, bij ons komen. De rest komt niet en de reden is schaamte. Dat begrijp ik wel, maar het is niet nodig. Kom gewoon als je het moeilijk hebt. Al is het maar voor een of twee maanden, het kan je net dat zetje geven om uit het dal te komen. Lukt dat niet, geen probleem, dan blijf je wat langer. Die ruimte is er, we kunnen iedereen bedienen, maak er gebruik van. Mensen die bij ons binnenkomen krijgen altijd een voedselpakket mee, pas daarna bepalen we of ze binnen het criterium vallen en we kijken niet alleen naar het inkomen maar houden ook rekening met de kosten die er zijn."

Hoe zie je de toekomst van de voedselbank? "We zijn bezig met een nieuw concept: Voedselbank Plus. Daarin werken we veel samen met andere partijen die voor de cliënten het verschil kunnen maken. En daarbij kun je onder andere denken aan financieel advies, een koffieochtend, helpen aan werk, een kledingbank, hulp bij instanties en nog wat van dat soort zaken. Als voedselbank willen we overschakelen naar het supermarkt model, waarin we niet uitgaan van een standaard voedselpakket, maar onze cliënten de vrije keuze hebben uit een gevarieerd aanbod van producten."

Karin is dit een dagtaak? Ja, maar ik doe het met plezier en het geeft zoveel voldoening.

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "Edith Blok, ze geeft yogalessen en heeft zich verdiept in de Wim Hof methode. Waarom moet iedereen onder de koude douche?"

Truus Oudendijk