• Hein en Lia voor de plek, waar binnenkort de melktap staat.

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek Hein Janmaat: 'Het blijft een mooi vak'

DE HOEF De oude boerderij in De Hoef is al sinds mensenheugenis het domein van de familie Janmaat. Hein is de vierde generatie die het bedrijf runt. Zijn partner Lia draagt ook haar steentje bij en heeft leuke nieuwe plannen.

Truus Oudendijk

Volgens Andries Bos, heb je sinds kort een melkrobot en een melktap aangeschaft. Hij is benieuwd waarom je die keuze hebt gemaakt.

Hein: De melkrobot heb ik aangeschaft om wat flexibeler te zijn in mijn tijd. Qua werk wordt het denk ik niet minder, want ik moet toch de koeien gaan halen en ook extra de stal binnen lopen om te controleren of het goed gaat en of er bijzondere dingen zijn. Normaal gesproken zie je ze twee keer per dag langs lopen maar dat wordt nu anders. De melktap is een ander verhaal en dat is typisch Lia's ding.

Lia: Ik heb het idee dat mensen tegenwoordig zoekende zijn waar hun voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Misschien is het leuk om de melk direct vanaf de boerderij te verkopen aan de mensen. Toen we besloten een melkrobot te nemen leek het mij een goed idee om dat te combineren met een melktap. Op die manier kunnen mensen een kijkje nemen in de stal en zien waar de melk echt vandaan komt.'

Hoe werkt het?

'De melkrobot staat vlak naast de tap. We hebben twee kleine raampjes gemaakt waardoor mensen mee kunnen kijken hoe de koeien gemolken worden met de robot. Zo kunnen we de mensen echt laten zien waar de melk vandaan komt. Vanaf een halve liter kan er melk worden getapt. Je betaalt met muntgeld en hoeveel melk je tapt is afhankelijk van de hoeveelheid muntgeld die je in het apparaat gooit. Mensen kunnen zelf hun kan of flessen meenemen, maar wij gaan ook flessen van glas en plastic verkopen.'

Sinds wanneer doen jullie dat?

Lia: 'Wij zijn nog niet begonnen, we zitten nu in het beginstadium. De melkrobot moet nog geïnstalleerd worden, dat gaat komende week gebeuren. Het heeft wel even tijd nodig voor alles gesetteld is en iedereen er aan gewend is, maar half januari verwachten we het allemaal operationeel te hebben. Dan is de melktap zeven dagen per week van 's morgens 7 tot 's avonds 10 uur open. Op Facebook/Melktapdehoef is alles te vinden.'

Hein, ben jij altijd van plan geweest om je vader op te volgen?

'Ik vond het als kind altijd al leuk om op de boerderij mee te helpen. Als opleiding heb ik dan de landbouwschool in Gouda gevolgd. Maar om het definitief over te nemen was voor mij best wel een punt van overwegen. Het is een hoop geregel. Ik ben er toch voor gegaan en anderhalf jaar geleden hebben we die stap gezet. Mijn vader werkt nog steeds op de boerderij, momenteel doet hij het melken en houd ik mij permanent bezig met de installatie van de melkrobot en de verbouwing die daarbij aan te pas komt. Voor die tijd werkte ik ook wel een aantal dagen per week bij anderen.'

En Lia, ben jij altijd van plan geweest om mee te helpen op boerderij?

'Ik kom zelf ook uit een boerengezin, mijn ouders hebben een melkveehouderij in Woubrugge, dus ik ben er mee opgegroeid. Momenteel werk ik ook nog een paar dagen buiten de deur, ik doe de administratie van een landbouwmechanisatie bedrijf. Het werk hier op de boerderij doet Hein voornamelijk samen met zijn vader. Als we straks hier komen te wonen zal ik er wel meer bij betrokken zijn.'

Hoe zie je de toekomst? Heb je nog plannen en mogelijkheden om verder uit te breiden

Hein: 'Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van wat de regelgeving gaat doen, maar zoals ik het nu zie, heb ik best een positief beeld van de toekomst. Vier jaar geleden hebben we er al een stal bijgebouwd en er ook een aantal koeien bij genomen. Dus qua stallen hoef ik niet uit te breiden en is er ook nog wel ruimte voor nog meer koeien. Maar dat is helemaal afhankelijk van de fosfaatwetgeving. Ondanks alles blijft het een mooi vak, dat een hoop vrijheid geeft en dat ik met heel veel plezier uitoefen.'

Wie nodigen jullie uit voor het volgende gesprek?

'Frans Wouters, van slachterij Wouters. Diverse slachthuizen zijn de laatste tijd negatief in het nieuws gekomen. Vegetariërs zijn duidelijk in opkomst en er wordt ook veel reclame gemaakt voor vegetarische worst of andere vleesvervangende producten. Ook krijgen we het advies om minder vlees te eten. Wij zijn benieuwd hoe hij de toekomst van de slachterij ziet.'