• Marike den Braber, met de op de achtergrond de polder van Waverveen.

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek Marike den Braber: 'Ik houd van positiviteit'

DE RONDE VENEN Marike den Braber is van oorsprong verpleegkundige maar is een paar jaar geleden een praktijk gestart in babymassage: Sweet Wellness en kindercoaching: Kindness. Ze volgt een interessante studie en geeft workshops bij Ouders Lokaal. Denise Rösken is benieuwd hoe ze de balans weet te houden.

Truus Oudendijk

Dat heb ik moeten leren. Ik heb achttien jaar lang als verpleegkundige in de gezondheidszorg gewerkt en dan heb je onregelmatige diensten. Daarnaast sport ik heel intensief drie keer in de week en deed ik ook veel vrijwilligerswerk. Ik moet zeggen dat ik veel mijn neus gestoten heb bij het vinden van een balans. Het probleem is dat ik alles leuk vind en overal ja op zeg. Ik ben mijzelf inmiddels zo vaak tegengekomen dat ik nu sneller nee durf te zeggen. Dat betekende wel dat ik wat vrijwilligerstaken naast mij neer heb gelegd. Waaronder ook de workshops bij Ouders Lokaal; ik moest een keuze maken. Maar de balans tussen babymassage en het coachen van kinderen is heel mooi."

Dat heeft ook wel raakvlakken? ,,Zeker, babymassage is voor mijzelf heel ontspannen, daar word ik heel relaxed van. Kindercoaching is meer op denkniveau. Ik merk dat veel moeders op zoek zijn om iets leuks met hun baby te doen en die komen dan vaak bij mij terecht. Maar ik krijg ook moeders die met de handen in het haar zitten omdat hun baby last heeft van darmkrampjes, slecht slaapt, veel huilt of zich steeds overstrekt. In zulke gevallen kan babymassage heel goed helpen. Voordat ze de stap nemen om naar een arts te gaan proberen ze het eerst op deze manier."

Waarom heb je hier voor gekozen? ,,Ik heb altijd gezegd dat ik met kinderen wilde werken, maar uiteindelijk is dat er in de gezondheidszorg nooit van gekomen. Toen ik zwanger was van mijn zoontje dacht ik: dit is mijn kans, ik stop met mijn werk en ga iets heel anders doen. Ik wist alleen op dat moment nog niet wat, maar zat in de luxe positie om daar op mijn gemak naar te kunnen zoeken. Toen ik op internet een opleiding babymassage tegen kwam was ik gelijk enthousiast en ben ik dat gaan doen. Mijn man adviseerde me: begin voor jezelf. Dat heb ik opgevolgd en vijf jaar geleden ben ik mijn eigen praktijk gestart."

En hoe is dat gegaan met kindercoaching? ,,Door de behandeling van baby's kreeg ik steeds meer interesse om ook iets voor kinderen te kunnen betekenen en daarom heb ik de opleiding voor kindercoach gevolgd. Ik coach kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, met allerlei problematiek. Dat kan zijn: faalangst, gedragsstoornis of problemen thuis in het gezin. Omdat het heel breed is, wilde ik ook wat meer verdieping zoeken, en ben ik de opleiding positieve psychologie gaan volgen. Die heb ik inmiddels afgerond."

Wat houdt dat in? ,,De verschillende reacties van kinderen zijn wetenschappelijk onderzocht en met die kennis ga je meer begrip krijgen voor het gedrag van kinderen. De maatschappij steekt tamelijk negatief in elkaar. Ik houd van positiviteit en wil dat graag aan kinderen meegeven. De traditionele psychologie zoekt naar de oorzaak van het gedrag, bij positieve psychologie wordt niet zozeer naar de oorzaak en het verleden gekeken, maar meer naar: waarbij voel je je goed? en hoe gaan we dat gevoel bereiken? Daar gaat het bij kindercoaching in feite ook om. "

Even terug naar de babymassage, doe je dat thuis? ,,Ik geef vaak groepscursussen bij mij thuis, want het is fijn als moeders het zelf kunnen leren. Daarnaast geef ik ook individuele lessen en dan is het de keuze of we dat hier doen of bij ouders thuis. ik geef altijd wel aan dat thuis voor de baby prettiger is, de omgeving is bekend en ze kunnen daarna gelijk hun bedje in. Ik heb ook in ziekenhuizen babymassage gegeven op couveuse-afdelingen en de verpleegkundigen opgeleid. Uit onderzoek is gebleken dat couveusekinderen sneller genezen en eerder naar huis kunnen als ze door hun ouders gemasseerd worden. Voor de moeder is het natuurlijk ook heel fijn. Door dat masseren ontstaat er een beter hechtingsproces."

In mijn optiek kun je nog niet zoveel masseren bij een baby. ,,Meer dan je denkt. Er zijn verschillende soorten massagetechnieken. Je hebt Shantala lichaamsmassage, puur voor de ontspanning, maar daarnaast ook voetreflexmassage, dat helpt bijvoorbeeld heel goed bij darmkrampjes, verkoudheid en doorkomende tandjes."

Wat zijn je toekomstplannen? ,,Ik wil mij specifiek richten op kinderen die te maken krijgen met rouw of scheiding in het gezin. Als verpleegkundige kreeg ik daar regelmatig mee te maken en vond ik het een mooi onderdeel. Momenteel lees ik er veel over."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? ,,Mijn neven Ruben en Levi van der Kleij, Samen zijn ze een bedrijf in boxsprings begonnen, gespecialiseerd in duurzaam materiaal. Hoe kunnen ze elkaar blijven motiveren?"