• Denise Rösken geeft opvoedingsadviezen en workshops bij Ouders Lokaal in de Ronde Venen

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek met Denise Rösken: 'We leren van elkaar'

DE RONDE VENEN Denise Rösken is getrouwd, moeder van twee dochters en heeft een eigen coach praktijk. Ze straalt van levenslust en enthousiasme. Net als Cathelijn van Ingen met wie ik vorige week sprak, is ze betrokken bij Ouders Lokaal. Cathelijn is benieuwd wat het geheim is van haar positieve levenshouding.

Truus Oudendijk

,,Ik heb wat dingen in mijn leven mee gemaakt die minder positief waren. Een flinke burn-out, verlies in mijn familie en dat had een behoorlijke impact. Ik kon daar in blijven zitten en mij erin wentelen, maar dat wilde ik niet, want daar schoot ik niets mee op. Ik ben gaan kijken hoe ik er uit kon komen. Dat betekende voor mij de dingen van mij afschrijven, veel wandelen en mijn aandacht richten op de positieve dingen. De lente is wat dat betreft mijn favoriete seizoen. Ik word helemaal gelukkig van al die bloesem en de natuur die uit zijn voegen barst. Inmiddels heb ik mijn hele gezin aangestoken. Mijn oudste dochter gaat huppelend en blij naar school en we zijn allemaal euforisch bij het zien van de eerste lammetjes in de wei. Misschien zit het in de genen, of in de opvoeding, ik denk eerlijk gezegd een combinatie van beiden. Ik ben een gevoelsmens en pik dingen makkelijk op. Ik heb dat wel leren relativeren, want dat moet wel voor mijn werk."

Wat doe je?

,,Ik ben coach en trainer. Ik heb hier met name vrouwen aan mijn tafel die niet meer weten wat ze zelf willen. Ze hebben heel lang voor iedereen klaar gestaan, behalve voor zichzelf. En zijn daardoor over hun grenzen heen gegaan. In feite heeft iedereen alle antwoorden in zichzelf, alleen kun je er soms niet bijkomen. Puur door vragen te stellen, in gesprek te gaan en oefeningen mee te geven help ik ze om datgene waarvan ze best weten dat het in hen zit, naar boven te krijgen."

Daar heb je wel een opleiding in gevolgd neem ik aan?

,,Dat klopt. Ik heb altijd al interesse gehad in mensen en mij afgevraagd: wat drijft mensen te doen wat zij doen? Ik heb SPH (sociaal pedagogische hulpverlening) gestudeerd, gevolgd door sociale psychologie. Een opleiding waar ik heel veel plezier in heb gehad en waar ik alle kanten mee op kon. Ik had het erg naar mijn zin in de kinderopvang, mijn toenmalige bijbaan en daar ben ik eigenlijk blijven hangen; doorgegroeid van invalkracht, naar vaste medewerker en uiteindelijk vestigingsmanager en praktijkopleider. Een baan vol uitdagingen. Maar toen de crisis kwam werd de geldkraan dichtgedraaid en moest ik mensen ontslaan en teams ontwrichten. Ik werd daar doodongelukkig van. Ik heb toen besloten voor mijzelf te kiezen en ik ben een opleiding tot loopbaan- en levenscoach gaan volgen. In 2015, na het behalen van mijn diploma, ben ik een eigen praktijk begonnen."

Hoe was dat?

,,In het begin doodeng. Daar sta je dan met je foldertjes. Je gaat op bezoek bij huisartsen, je moet gaan netwerken, jezelf onder de aandacht brengen, zorgen dat je gezien wordt. Als ik iets moeilijk vind, dan is het dat wel. Maar op een gegeven moment heb ik mijzelf voorgehouden: ik ga met mensen praten over waar mijn passie ligt en waar ik blij van word. Toen was het helemaal niet zo eng meer, maar vooral leuk."

Hoe kwam je bij Ouders Lokaal terecht?

,,Ik was bezig mijzelf op de kaart te zetten, toen een vriendin mij er op attent maakte dat mijn doelgroep –vrouwen die proberen alle ballen in de lucht te houden- bij Ouders Lokaal kwam. Ik ben in contact geraakt met Angelique Davis, de oprichter van dit platform. Een onderdeel ervan is Mama Lokaal een plek waar ouders heel laagdrempelig elkaar kunnen ontmoeten, hun verhaal bij elkaar kwijt kunnen en tips kunnen uitwisselen. Het concept is een olievlek geworden en wordt nu ook in buurtgemeenten toegepast. Zelf zit ik bij Workshop Lokaal."

Wat voor workshop geef je?

,,Allemaal gericht op ouderschap en opvoeden, zoals: 'wijs met media' 'positief opvoeden' of 'peuterpubertijd'. Binnenkort ga ik samen met het CJG een workshop verzorgen: 'meer rust in je gezin'. Workshops worden vaak in bibliotheken gegeven. Oprichter Angelique coördineert alles en is de enige betaalde kracht. De anderen doen het allemaal als vrijwilliger. Het allerbelangrijkste van een workshop is dat wij niet gaan zeggen hoe het moet. Het is juist een manier om als ouders met elkaar in gesprek te komen over dingen waar je tegen aan loopt. Je leert van elkaar.

Wat doet het met jezelf?

,,Het is heel erg leuk, ook omdat ik zelf onderwerpen in mag brengen. Mijn kracht is praten met mensen, ze voelen zich redelijk snel vertrouwd met mij en dat geeft me energie."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

,,Marieke den Braber. Ik ken haar ook van Ouders Lokaal. Zij heeft een babymassagepraktijk. Ze doet de opleiding positieve psychologie. Ze duikt vol enthousiasme overal in. Hoe zorgt zij voor de balans?"