• Henry Rademaker bij de klassieke kaaspers die al jaren de etalage van de groothandel aan de Oostzijde van De Hoef siert.

    Rosanne Kok

Kettinggesprek met Henry Rademaker: 'Zuivelen is verslavend'

DE HOEF Gebroeders Rademaker is een groothandel met grondstoffen en apparatuur voor zuivelbereiders. Zij doet zaken over de hele wereld. Zonder reclame en zonder website. Henry Rademaker is uitgenodigd hierover te vertellen.

Rosanne Kok

Kun je vertellen wat het bedrijf precies doet?

Henry Rademaker: 'Wij leveren grondstoffen en apparatuur aan zuivelboerderijen. Deze stoffen en apparaten hebben zij nodig voor het bereiden van karnemelk, boter, yoghurt, kwark, vla en kaas. Denk daarbij aan pasteuriseerketels, kaasmaakapparatuur en vormen om de kaas in te maken, maar ook aan fruitbereidingen voor vruchtenyoghurt, kruiden(mengels) voor in kaas, stremsel, zuursels en vele andere grondstoffen. Dat leveren wij aan zuivelboerderijen in vele landen.'

Het bedrijf draagt de naam 'Gebroeders Rademaker', terwijl jij dit bedrijf runt samen met je zus. Hoe kan dat?'

'Dit familiebedrijf is opgericht door mijn vader en zijn oudste broer. Vandaar de naam 'gebroeders'. Helaas is mijn vader op heel jonge leeftijd overleden. Mijn oom stierf niet veel later. Samen met mijn zus heb ik het bedrijf van hen overgenomen. De naam hebben we altijd behouden.'

Zijn de tijden in deze branche heel erg veranderd? Met andere woorden: is het werk dat jullie vader deed, heel anders dan jullie nu doen? 'Een groot verschil is dat veel ambachtelijke kennis door de jaren heen verloren is gegaan. Kennis die zo belangrijk is voor het vak. Om een goed zuivelproduct te maken, moet je goed weten wat er in de verschillende stadia van het productieproces moet gebeuren. Doe je dat niet goed, dan krijg je een ander product. Wij vinden het niet alleen belangrijk om de producten te verkopen, maar hebben daarbij ook een adviserende rol.'

Kun je dat concreet maken met een voorbeeld? 'Om kwark te maken moet je zuursel en stremsel aan de melk toevoegen. Wat we nog al eens zien, is dat deze twee producten tegelijkertijd worden toegevoegd. Als je dat doet krijg je vaak kleine klontjes in de kwark. Dan moet je weer allerlei toeren uithalen om deze klontjes weer uit de kwark te mixen. Het beste is eerst het zuursel toevoegen, vervolgens drie uur wachten en dan pas het stremsel toevoegen. Toch weten diverse zuivelbereiders dit niet. Wij voorzien in dat advies.'

Het bedrijf 'Gebroeders Rademaker' laat zich niet vinden op internet en heeft geen eigen website. Kan dat nog wel in deze tijd?

'Dat kan heel goed. Ons bedrijf draait heel goed. Volledig op mond-op-mond-reclame. Onze klanten vertellen hun ervaringen over ons producten aan anderen door. Zo worden wij weer door hen gevonden. Wij kunnen en willen niet meer werk aan. Daarom hebben we er altijd voor gekozen om weinig te adverteren en geen website te laten bouwen. Zo houden we het werk voor onszelf nog enigszins behapbaar. Daarnaast hechten wij ook veel waarde aan het directe contact met onze klanten. Zo duurde het ook heel lang voordat wij gebruik maakten van een fax. Wij wilden onze klanten liever gewoon zien en spreken. Fax heeft plaats gemaakt voor e-mail. Nu kunnen we daar natuurlijk niet meer zonder. De nieuwe mogelijkheden hebben het communiceren met de klanten wel een heel stuk gemakkelijker gemaakt.'

Welk product of productgroep wordt door jullie het meest verkocht?

'Wij richten ons het meest op de grondstoffen. Hiervan hebben we een uitgebreid assortiment producten. We hebben niet alleen grondstoffen voor de Nederlandse kaas. Zo verkopen we bijvoorbeeld ook de schimmels die nodig zijn om camembert, roquefort, emmentaler en roodsmeerkaas te maken. Ook de truffelbereidingen zijn populair in allerlei kaastypes.'

Je praat zó enthousiast over je vak. Is het onder woorden te brengen wat je zo mooi vindt aan je werk?

'Zuivelen is een verslavende bezigheid. Het werkt heel aanstekelijk. Dat komt omdat er zoveel mogelijk is in ons vak. We werken met levende materie. Dat is juist zo mooi. Als je weet hoe je daar mee om moet gaan kun je daar heel mooie producten mee maken. En bovendien kun je daar ook eindeloos mee experimenteren en nieuwe dingen aan ontdekken.'

Aan wie wil jij dit Kettinggesprek doorgeven?

'Ik geef dit gesprek door aan Els van der Horst van Zuivelboerderij De Lindenhorst in De Hoef. Dat is een biologische zuivelboerderij. Wij merken dat de vraag naar eerlijke, natuurlijke producten de laatste jaren gestaag groeit. Ik zou graag van haar willen weten of zij ook ervaart dat steeds meer mensen dit soort producten weten te waarderen. Welke klanten kiezen voor de biologische producten die zij op hun boerderij maken en verkopen?'