• Jos Honig: - Juist bij moeders die er alleen voor staan en genoeg problemen op hun bord hebben valt het meeste te winnen. -

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek met Jos Honig: 'Het geeft mij levensgeluk'

DE RONDE VENEN Bijzondere man, Jos Honig, getrouwd met Anja, vader van Sarah en Timo en mede eigenaar van Feka ICT. Daarnaast is Jos vrijwilliger bij de voedselbank en initiatiefnemer van het platform www.gezinsbuddy.nl. En daar kunnen ze nog best wat donateurs voor gebruiken. Wim Mur is benieuwd waar hij de energie vandaan haalt.

Als het leuk en dynamisch is en er zijn mensen bij betrokken, dan krijg ik er alleen maar energie van."

Maar het moet nog wel in te plannen zijn in je dagelijkse leven? "Ik kijk geen TV, en dat scheelt flink wat uren op een dag."

Wat heerlijk. Niet het gevoel dat je iets mist? "Nee hoor, ik volg online wel het nieuws en af en toe kijk ik op nu.nl of zet ik een filmpje aan. Ik ben eigenlijk altijd wel bezig en als ik tijd over heb, lees ik liever een boek. Wat ik doe is goed in te passen in het dagelijkse leven. Ik ben nogal flexibel, ik kan mijn eigen tijd indelen, 's morgens vroeg beginnen, of 's middags langer doorwerken. Daarnaast ben ik heel druk met de buddy's."

Vertel eens wat houdt het in? "Het is ontstaan vanuit de voedselbank waar ik al twaalf jaar vrijwilliger ben en met alle cliënten de driemaandelijkse controlegesprekken voer.
Dan leer je de mensen een beetje kennen en weet je ook hoe hun gezinssamenstelling is, wat ze aan inkomen en kosten hebben en of er schulden zijn en hoe ze daar aan komen.
Dat voelt soms heel erg oneerlijk, omdat het vaak niet uit eigen schuld is ontstaan.
In mijn ogen was er teveel onrecht waar ik niets aan deed, omdat ik geen idee had waar te beginnen.
Totdat ik op een conferentie was over armoede en recht en een van de sprekers zei: help nou niet de hele wereld, maar kies één persoon uit. Na die conferentie heb ik Tineke en haar gezin uitgekozen."

Waarom die keuze? "Tineke is een alleenstaande moeder met drie kleine kinderen en een tienerdochter. Ze heeft MS, dus ik heb wel meteen voor een heftige situatie gekozen. Tineke heeft veel pijn en weinig energie. Ze is een soort ambassadeur van de stichting geworden. Uiteindelijk, want het was niet direct mijn plan om een stichting te beginnen, ik was gewoon Jos die een gezin ging helpen. Maar het klikte goed met mijn eigen gezin. Dus mijn vrouw gaat af en toe mee met een uitje, Tinekes kinderen komen soms bij ons eten en mijn dochter doet dan een spelletje met ze. Zo is er vertrouwen ontstaan tussen twee gezinnen en zijn we vrienden geworden."

Wat betekent het in de praktijk dat je haar buddy bent? Hebben jullie dagelijks contact? "Het is ontstaan uit een soort onrechtvaardigheidsgevoel. Ik zag dat zij en vele anderen vastlopen in systemen en wetten. Ze vallen tussen de wal en het schip. Ik ben begonnen om dingen voor elkaar te krijgen; mee naar de gemeente, bellen met het UWV, brieven schrijven. Niet de regie overnemen, maar wel meedenken.
Ook met praktische dingen help ik. Als het haar niet lukt om de kinderen op tijd aangekleed en naar school te krijgen, haal ik ze op en breng ik ze weg. Het hangt van het seizoen af en hoe zij zich voelt of dat één per week is of vaker."

En uit jullie contact is een grotere organisatie ontstaan? "Ja, want er is natuurlijk nog meer onrecht, juist bij die moeders die er alleen voor staan en genoeg problemen op hun bord hebben valt het meeste te winnen. Ze zijn vaak overbelast, waardoor er niet genoeg tijd en energie is om ook nog leuke dingen te doen of vooruit te kijken. Je wenst voor ieder kind een goede toekomst en je hoopt dat ze de dingen die in de generatie ervoor zijn gebeurt achter zich kunnen laten.
Vanuit de voedselbank zijn we gaan kijken hoe we dit groter kunnen maken. Bij de gemeente gaan vertellen wat er allemaal fout gaat, heeft geen zin. We zijn gaan denken in oplossingen en hebben daar een plan van gepresenteerd. Uiteindelijk hebben we www.gezinsbuddy.nl opgericht met als doel voor elk gezin een vrijwilliger te zoeken.
Er zijn zeventien gezinnen aangemeld en voor elf gezinnen hebben we een buddy. Angela Strubbe is onze vaste, betaalde kracht. Zij gaat praten met het gezin en met de buddy en kijkt of ze bij elkaar passen."

Wat ondernemen jullie daarnaast allemaal? "Naast deze initiatieven hebben we ook een klussenapp en een spullenapp. Ook is er het verrassingsdiner, dat organiseren we met vrienden. Drie keer per jaar koken we voor een grote groep alleenstaanden. In de zomer houden we een barbecue in de tuin, in de winter een kerstdiner hier in de kantine."

Hoe ervaar je het allemaal zelf? "Als heel waardevol; het geeft mij levensgeluk. Vooral ook omdat ik zie dat ik het zelf zo goed heb."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? Karin Schrama; Hoe houd je het overzicht met al die verschillende vrijwilligers taken?

Truus Oudendijk