• Truus Oudendijk

Kettinggesprek Rob Klein: 'Het was een supertijd'

Creatieve man, Rob Klein. Zijn vak als cameraman heeft hem geleerd op een andere manier naar de dingen te kijken. Hij maakt programma's voor RTV Ronde Venen, maar heeft vroeger aan bekende landelijke tv programma's meegewerkt. Ferry Mulder is benieuwd hoe dat lokale werk hem bevalt.

Truus Oudendijk

In 2012 ben ik in Mijdrecht komen wonen en werd ik er op attent gemaakt dat er een lokaal TV station was. Ik ben het gaan volgen en ja, dan gaan je handen weer jeuken. Zonder eigenwijs te zijn moet ik bekennen dat ik wel zag dat er het een en ander veranderd zou kunnen worden. Ik heb de nodige ervaring en er zaten wat technische dingen in die beter konden. Ik ben erheen gegaan, heb mijn dvd meegenomen met opnames die ik de laatste jaren gemaakt had."

Je werd met open armen ontvangen neem ik aan? ,,Inderdaad, ze hebben de dvd niet eens bekeken, ik was van harte welkom, want er is altijd gebrek aan vrijwilligers. Samen met een collega heb ik twee workshops gegeven over het gebruik van de camera. Die zijn goed bezocht en er zijn veel vragen gesteld. Langzaam maar zeker is er een verbetering gekomen. Het ging voornamelijk over hoe je een uitsnede maakt en interviews doet."

Wat voor programma's maak je voor RTVRV ,,Dat hangt af van de onderwerpen die er zijn. Elke week is er een vergadering waarin de meest actuele onderwerpen aan bod komen en wordt er gevraagd wie wat wil maken. Soms zijn er twee of drie onderwerpen per week, soms helemaal niets, het hangt af van wat er speelt. Veel politieke zaken, maar ook mensen met een leuke hobby. De leukste pik ik er uit. Er zijn maar een paar cameramensen beschikbaar en als er een onderwerp is wat mij niet zo ligt, maar waar niemand naar toe kan, neem ik dat toch op me. Op maandag monteer ik de opnames, als ervaren filmer weet ik precies wat ik nodig heb, dus het zit vrij snel in elkaar. Op donderdag wordt het uitgezonden."

Jullie maken geen live uitzendingen? ,,Dat doen we alleen bij de gemeenteraadsvergadering. Die wordt eenmaal per maand met twee camera's live uitgezonden. Dat wordt redelijk goed bekeken, meer dan ik eigenlijk verwacht had."

Heb je voorkeur voor bepaalde onderwerpen?

,,Ja, historische dingen vind ik het leukst, die krijg ik ook meestal omdat ze weten dat het mijn interesse is. Ik doe zelf de research en de interviews, ik film op locatie en doe de montage. Ik heb een aantal uitzendingen gemaakt over de Stelling van Amsterdam. Het is erg leuk om daar van alles over uit te zoeken. Ook onderwerpen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog hebben mijn voorkeur."

Waarom heb je voor dit beroep gekozen? ,,Dat is per toeval gebeurd. Mijn plan was om elektromonteur te worden en via een kennis van mijn vader kwam ik bij een filmlaboratorium terecht in Hilversum. Ik wilde graag in de montage werken, maar bij het bedrijf waar ik zat moest eerst iemand dood gaan wilde ik daarvoor in aanmerking komen. Mijn vrouw adviseerde me om bij de NTS te solliciteren. Ik had mijn twijfels, maar ik heb het toch gedaan en ik ben aangenomen, Van 1968 tot 1987 heb ik daar gewerkt aan een vast autoprogramma bij Veronica. De man die het programma maakte begon een eigen bedrijf en ik ben met hem meegegaan. Tot 2000 heb ik televisieprogramma's gemaakt en ook allerlei aanverwante zaken op commercieel gebied in de autowereld, waaronder bedrijfsfilms en brochures."

Een mooie tijd? ,,Absoluut, ik heb voor dat programma heel veel gereisd en de halve wereld gezien. Overal waar grote beurzen waren over de auto-industrie ging ik naar toe. Een van de topbestemmingen was Japan, daar ben ik wel vijf keer geweest."

Ik hoorde van Ferry, dat je ook meegewerkt hebt aan de uitzendingen van Bassie en Adriaan? ,,Ja, dat speelde in de jaren voor ik aan het autoprogramma begon. En ondanks al die reizen later, die fantastisch waren, heb ik aan Bassie en Adriaan toch het meeste plezier beleefd. Het was de leukste tijd. Het was zo'n fijn team om mee samen te werken. De regisseur die aan het programma verbonden was ging weg en daardoor kreeg ik het materiaal op mijn montagetafel. Toen ben ik het zelf maar gaan doen. Ze hadden een eigen circus en Bas en Adriaan kwamen ook bij ons thuis, wat de kinderen natuurlijk fantastisch vonden. Het was een super tijd."

Wat is het eerstvolgende programma dat je gaat maken. ,,Het eerste wat op het programma staat is de open dag zaterdag 26 januari. Ik hoop dat er veel belangstelling is. En dat we er een aantal vrijwilligers aan overhouden, want we kunnen wel wat mensen gebruiken."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? ,,Albert Bakker van garage Bakker. Hij is hoofd van het familiebedrijf en gaat binnenkort met pensioen. Vindt hij het moeilijk om de zaak straks aan zijn kinderen over te laten?"