• v.l.n.r. Tine, Ton-Paul, Greetje en Fred

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek: 'Voor hen is het werk'

Truus Oudendijk

Greetje Otten is begeleidster op de dagbesteding van Zideris in Mijdrecht, waar mensen met een beperking werken. Zoon Jeroen, met wie we vorige week spraken, is benieuwd hoe zij bepaalt welke taak het best bij welke persoon past.

Ik zorg ervoor dat ze een fijne dag hebben

Dat is helemaal afhankelijk van wat mensen aan kunnen. In een bedrijf werken betekent dat je een zekere zelfstandigheid moet hebben en dat geldt maar voor enkelen. Hier op de dagbesteding zorg ik er voor dat mensen een fijne dag hebben, zo simpel is het. Eigenlijk hoeven ze niet zoveel, maar het leuke is, dat onze cliënten het zelf zien als hun werk en niet als het doorbrengen van de dag. Zij gaan 's morgens gewoon naar hun werk toe. Ze zijn echter niet in staat om een flinke productie te maken. Als we werk aannemen hebben we wel wat speling nodig, zodat er genoeg tijd is om het af te krijgen. Twee jaar geleden hebben we bijvoorbeeld cadeautjes gemaakt voor de Nederlandse patiëntenvereniging. Bestemd voor Kerstmis, maar omdat we het in juli al wisten, was ruimschoots op tijd af.

Waar wonen de mensen die hier komen werken? Er zijn drie gezinsvervangende tehuizen op diverse locaties en daar wonen bij elkaar zo'n 36 mensen. Een deel daarvan komt hier. Er worden hier 's morgen ook mensen gebracht, die begeleid zelfstandig wonen of bij hun ouders thuis. We werken hier vier en een halve dag per week. Vrijdagmiddag zijn de mensen vrij. Het is ontstaan omdat vanwege bezuinigingen cliënten van Zideris niet meer naar een dagbesteding in de regio konden. Het vervoer werd te duur en vanuit Den Haag kwam de opdracht om dagbesteding binnen een straal van 6,5 km te zoeken. Dat was niet te vinden, dus zijn we onze eigen dagbesteding begonnen. Eerst in het huis zelf, maar dat ging niet meer vanwege ruimtegebrek. Na een aantal jaren in een oude school, zitten we nu in het pand waar vroeger de AJOC gevestigd was. Het is helemaal verbouwd en een geweldige locatie waar we erg blij mee zijn.

Hoe besteden jullie de dag? We beginnen 's morgens met koffie en koek en dan gaan we kijken welke klussen er zijn en wie wat kan doen. Dat ligt er ook aan hoe de neusjes staan, hoe het met de mensen gaat, want daar houden we wel rekening mee. Er is geen dag hetzelfde. Er is altijd wel arbeidsmatig werk, zoals het maken van plantenstekers of beugeltjes voor een verwarmingsbedrijf. We doen ook klusjes voor 'Het Leuke Winkeltje'. Flesjes vullen met zout en een mengsel van kruiden. Daar moet een dopje op, een stickertje op en een kaartje eraan. Dat zijn heel veel handelingen; die kruiden toevoegen is te moeilijk, dat doet een begeleider, maar dopjes, stickertjes en kaartjes, gaat ze prima af. We werken ook voor de voedselbank, de groente en aardappels die hier gebracht worden, verpakken wij. En voor de Kringloopwinkel sorteren wij de cd's en lp's, die niet meer verkocht worden, zodat die bij het gescheiden afval kunnen. Dat vinden ze heel leuk om te doen. Er is ook een wasmachine en droger aangeschaft en met pictogrammen maken we duidelijk hoe het werkt. De was van de woningen wordt hier gedaan en er wordt gestreken en gevouwen. En vooral dat laatste nemen ze heel serieus.

Er hangen ook prachtige dingen in jullie winkeltje. Er zijn hier verschillende mensen heel creatief; die kunnen, breien, haken, borduren en schilderen. Zij maken persoonlijke cadeautjes op bestelling zoals kaarten met de naam erop. Maar ook kussens, tassen en ovenwanten van oude dekens. Die verkopen we in ons winkeltje. Iedere woensdag zijn we open van 13.30 tot 15.00 uur. Op 23 november is er op vrijdagmiddag een najaarsmarkt van 14.30 tot 18.00 uur. Dan kun je hier cadeautjes voor Sinterklaas of Kerstmis kopen.

Je hebt een bijzonder beroep. Wat doet het met jezelf? Het is echt heel leuk om te doen. Vroeger was ik zelf creatief, maar nu ben ik creatief op mijn werk en dat geeft niet alleen mij voldoening maar ook de mensen die ik begeleid. Het is altijd een product dat samen gemaakt is, de cliënten kunnen het niet zelfstandig. Van het geld dat de verkoop opbrengt betalen we verschillende dingen. We gaan er een dagje van uit, we zorgen dat ieder een kerstpakketje krijgt en voor de jarige kopen we een cadeautje. Het is een goed gevoel dat we dat van onze eigen centjes kunnen doen.

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? Joost Samson, een van onze cliënten werkt bij hem. Ik ben benieuwd hoe het is om met Ton samen te werken. Verder is hij restaurant de Grote Sniep begonnen. Hoe denkt hij de wintermaanden door te komen als alle fietsen op stal staan?