• Truus Oudendijk

Kettinggesprek: 'We moeten gewoon een stapje harder lopen'

MIJDRECHT Ondernemend stel, Petra Bakker en haar zwager Eric Oudshoorn. Samen drijven ze Automobiel- en Schadebedrijf Bakker. Vader Albert was uitgenodigd voor dit interview, maar hij draait de vraag van Rob Klein graag om: hoe vinden dochter en schoonzoon het om de zaak van hem over te nemen?

Truus Oudendijk

Twintig jaar geleden is mijn vader voor zichzelf begonnen. Aan mij vroeg hij of ik de administratie wilde gaan doen. Ik was negentien, kwam net van school af en ik had er eigenlijk wel zin in. Ik ben eerst tien maanden bij Subaru Nederland gaan werken om wat ervaring op te doen in de autowereld. Daarna ben ik bij mijn vader in de zaak begonnen. Eric liep in die tijd stagen bij het bedrijf waar mijn vader werkte en aan hem had hij gevraagd of hij er ook bij wilde komen."

Dus met zijn drieën zijn jullie begonnen?

,,In feite met zijn vieren. Mijn vader is met een plaatwerker als compagnon een vof gestart, maar in 2004 heeft hij het alleen overgenomen. Eric en ik zijn er dus van het begin af aan al bij betrokken. Pas op een later tijdstip is hij mijn zwager geworden. Hij kwam mijn zusje tegen, werd verliefd op haar en inmiddels zijn ze getrouwd en hebben twee kindjes. In 2017 is het een vof geworden en zijn Eric en ik officieel als mede-eigenaar in de zaak gekomen, tot die tijd was het een eenmanszaak."

Hoe was die beginperiode? Pionieren denk ik?

,,Dat was zeker even wennen, want je moet overal achter aan.
Samen met de boekhouder hebben we een administratie opgezet en hij heeft mij de facturatie uitgelegd.
In het begin hadden we het nog niet zo druk want we moesten ook een klantenbestand opbouwen. Gelukkig maar, zo kon ik langzamerhand ervaring op doen en in de loop van de tijd heb ik wel geleerd hoe het werkt."

En nu?

,,In feite is er niet zoveel veranderd, we werken al zolang samen. Toch is het wennen. Het is heel druk en normaal gesproken waren we met zijn vieren waaronder twee monteurs. Mike, deed de grote klussen en mijn vader de 'binnenkomers' en de kleinere klussen. Nu staat Mike er alleen voor. Eric valt wel in als hij het wat rustiger heeft, maar in feite moet er een monteur bij. We zijn hard op zoek, het valt alleen nog niet mee in deze branche, want er zijn weinig ervaren monteurs beschikbaar. Ieder garagebedrijf is op zoek naar een goede monteur."

Dus jullie missen je vader wel?

,,Qua werk natuurlijk wel, we hebben een man minder en die mis je. Aan de andere kant, hij is nu 67, hij heeft drieënvijftig jaar heel hard gewerkt, hij heeft het verdiend. Zolang we nog geen monteur erbij hebben, moeten we alle drie maar een stapje harder lopen. We zijn nog jong. Het is niet zo dat we helemaal vastlopen, als de nood aan de man is of als we een ritje nodig hebben kunnen we hem altijd bellen. Maar wat betreft het sleutelen, moeten we het echt zelf zien te redden."

En jij werkt ook fulltime?

,,Dat heb ik altijd gedaan, maar sinds ik twee jaar geleden moeder ben geworden, werk ik parttime en ben ik ook twee dagen thuis om voor ons zoontje Mitchell te zorgen. Als hij straks naar school gaat, wordt dat misschien wel anders, maar dat zie ik tegen die tijd wel."

Wat voor opleiding heb je gevolgd?

,,Ik heb de mavo gedaan en daarna ben ik naar het Europa college gegaan voor een mbo opleiding secretaresse/administratie. Het idee was dat ik daarna de meao zou gaan volgen, maar toen vroeg mijn vader of ik kwam werken. En eerlijk gezegd was ik ook wel klaar met school en wilde ik graag aan de slag. Ik heb nog wel een boekhoudcursus gevolgd en daar mijn diploma voor gehaald."

Hoe zijn jullie taken verdeeld?

,,We werken al twintig jaar samen, dus het gaat eigenlijk vanzelf. We kunnen het zakelijk en privé goed elkaar vinden. Collega Mike is onze monteur, Eric doet de schadekant en ik de administratie."

Op dat moment komt Eric binnen lopen en valt gelijk in het gesprek

,,Nou Petra doet veel meer dan alleen de administratie hoor. Ze bestelt de onderdelen, haalt de onderdelen op, belt de klanten, wast auto's en houdt hier ook nog eens de boel schoon."

Petra: 'En daar komt mijn zusje me regelmatig bij helpen en dat is fijn als het hier zo druk is."

Wat is jullie geheim van die goede samenwerking?

Eric: ,,Jezelf kunnen zijn en rekening proberen te houden met een ander."

Petra: ,,Ieder in zijn waarde laten".

Wie nodigen jullie uit voor het volgende gesprek?

,,Mark Vis, hij is onze boekhouder en we zijn erg blij met hem, maar we willen wel eens weten wat er nou toch leuk is aan de hele dag met cijfertjes bezig zijn."