• Mark Vis: ,,Zoals zo vaak in het leven rol je er als het ware in. Bij mij was dat tenminste wel zo. -

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek: 'We vinden het belangrijk dat er een klik is'

MIJDRECHT Mark is De Financiële Vis in Mijdrecht. En als je het nou over een typische boekhouder hebt, dan past hij bepaald niet in dat plaatje. Een leuke, spontane man, die vol enthousiasme over zijn werk vertelt. Petra Bakker is benieuwd wat er nou toch leuk aan is, om de hele dag met cijfertjes bezig te zijn.

Truus Oudendijk

Mijn vader was ook boekhouder, dus misschien zit het wel in de genen. De cijfers zijn natuurlijk een heel belangrijk onderdeel, maar wat ik zelf echt leuk vind is het contact met al die verschillende mensen. Elke dag maak ik wel wat nieuws mee. We doen van alles op het financiële vlak: administratie, hypotheken, verzekeringen, dus ik krijg ook van alles en nog wat over de vloer. Dat maakt het leuk en interessant."

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

,,Zoals zo vaak in het leven rol je er als het ware in. Bij mij was dat tenminste wel zo. Ik vind het fantastisch als kinderen al van jongs af aan weten wat ze willen worden en dat dan ook gaan doen. Maar meestal moet je al voor een opleiding kiezen, terwijl je nog geen idee hebt. In mijn geval moest ik een keuze maken voor een vervolgopleiding en stond ik er qua cijfers voor alle vakken wel goed voor. Mijn vader, die zelf in de financiële sector zat, raadde me aan fiscale economie te gaan studeren. Dat bleek een goede zet, er was maar één klas van en dat betekende voldoende kans op een baan. Dat was al te merken bij het zoeken naar een stageplek. Ik had er zo een gevonden, maar de meeste studiegenoten, die allemaal commerciële economie deden – daar waren een heleboel klassen van - hadden heel wat moeite om aan een stage adres te komen. In mijn klas hing er gewoon een intekenlijst en was er meer vraag dan aanbod."

Het betekende ook al snel een baan? ,,Ik kon gelijk aan de slag. Ik ben begonnen bij KPMG Meijburg in Amstelveen, daarna heb ik twee jaar gewerkt bij een ander bedrijf met mijn vader. Via een vriend kwam ik bij een keukenagent terecht waarvan de eigenaar een belastingcontrole kreeg. Zijn administratie werd gevoerd door een oudere man, die alles handmatig had gedaan, maar een moeilijk handschrift had dat door nagenoeg niemand te lezen was. Ook niet door de fiscus, dus lastig controleerbaar. Er moest tegen lage kosten een nieuwe administratie opgezet worden en dat heb ik naast mijn werk erbij gedaan. Hij was daar zo blij mee, dat ik, voordat ik het wist, er tien klanten bij had. Ja en toen stond ik al snel voor de keuze: of die klanten naar het bedrijf brengen waar ik werkte, of voor mijzelf beginnen. Ik heb voor het laatste gekozen. En dat is inmiddels al meer dan twintig jaar geleden."

Wat is je doelgroep? ,,Van alles. We hebben tussen de zes- en zevenhonderd relaties. Voor zo'n zeventig bedrijven doen we de boekhouding, voor een jachthaven in Vinkeveen regelen we de verzekeringen van veel boten, we doen zo'n vierhonderd opgaven inkomstenbelasting per jaar en daarnaast hebben we een uitgebreid pakket aan schadeverzekeringen, zowel voor bedrijven als particulieren. Ook steeds meer hypotheken. De eerste acht jaar heb ik van huis uit gewerkt en in 2006 ben ik naar een kantoor in Mijdrecht verhuisd. Toen is ook Monique erbij gekomen. Sinds 2014 werkt Jean-Paul – een oud studiegenoot - hier ook. Hij is meestal op pad, omdat hij voornamelijk hypotheken doet. Jean Paul specialiseert zich in bepaalde doelgroepen, waaronder expats en ouderen."

Waarom moeten mensen voor jullie kiezen? ,,Het is misschien stom om van jezelf te zeggen, maar ik denk dat wij een ouderwetse service bieden, van een hoog niveau, die je vaak bij een ander niet meer krijgt. Natuurlijk moeten de cijfers en de zaken goed geregeld zijn, laat ik dat voorop stellen, maar wij proberen ook iets meer van de persoon te weten te komen. We vinden het belangrijk dat er een klik is en we een vertrouwensband hebben met onze klanten en steken daarom veel tijd in het contact."

Wie is Mark Vis privé? Zijn er ook vrouw en kinderen? En is daar tijd voor? ,,Jazeker, ik heb een vrouw, een zoon en een dochter. Mijn zoontje voetbalt bij Hertha en daar ben ik leider. Ik geef trainingen en ga mee naar de wedstrijden. Dat is leuk. Mijn dochter voetbalt ook, maar omdat dat vaak op dezelfde tijd is kan ik daar helaas wat minder naar kijken. Haar dansuitvoeringen kan ik gelukkig altijd zien. Mijn streven is om tussen zes en acht 's avonds thuis te zijn, om samen te eten en ze naar bed te brengen. En dat lukt meestal ook wel. In drukke periodes, zoals nu in januari met de jaarafsluiting, werk ik twee avonden per week, maar dat doe ik als de kinderen op bed liggen. En ik probeer het weekend zoveel mogelijk voor het gezin vrij te houden."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? ,,Miranda Braat, mijn vrouw werkt voor haar. Zij heeft sinds een aantal jaar haar eigen pand en werkt voor verschillende doelgroepen. Hoe bevalt dat? En heeft ze nog nieuwe plannen?"