• De snuffelles is in volle gang.

    Naomi Heidinga
  • De paarden hebben hun eigen leven - daarom staan ze elke dag in groepjes buiten.

    Naomi Heidinga
  • Linda geeft les aan één van haar klanten.

    Naomi Heidinga

Linda Brouwer (21) runt haar eigen manegebedrijf in Waverveen

WAVERVEEN Mensen met paarden hebben een hemel op aarde. Maar als ze sterven, valt er niets te erven. Een bekende spreuk binnen de paardenwereld. Het weerhield de Kwakelse Linda Brouwer er niet van om haar eigen manege te beginnen. Op 21-jarige leeftijd. Een enorme verantwoordelijkheid, maar ze is blij met haar keuze. Ze heeft een manege in Waverveen: Stal Brouwer-Zadelpret.

Het is een heerlijke zomerdag. Nog geen vakantie, over een uurtje beginnen de eerste lessen. De pony's en paarden van stal Brouwer-Zadelpret staan in groepjes in de wei. "Elke dag krijgen ze een nieuw stukje gras bij," vertelt Linda. "Om te voorkomen dat ze teveel gras in één keer eten." Op het achterste land liggen balen kuil. Met de stapel balen die al bij de ingang staat, is er genoeg eten voor de paarden voor het hele jaar. Daarin zijn ze zelfvoorzienend.

In totaal heeft ze 34 manegepony's en paarden. Daarnaast zijn er pensionklanten. Een aantal paarden en pony's is boven de dertig, en viert op Zadelpret zijn of haar pensioen.

De stal is opgericht door Marja de Dood. Door omstandigheden kon zij het bedrijf niet meer voortzetten. Maar de familie is nog steeds eigenaar van het bedrijf, en erg bij de stal betrokken. Linda huurt van hen de accommodatie en de paarden. De samenwerking gaat goed. Belangrijkste kracht voor Linda is de negentienjarige Jacky, ook uit Uithoorn. "We kennen elkaar al uit onze jeugd en kunnen goed met elkaar over weg. We doen het samen."

Het is geen sterrenaccommodatie, maar het is wel gezellig. Bij een eerste bezoek raak je snel de weg kwijt, overal zijn kleine hoekjes met stallen. Maar het werkt, niet voor niets kiezen pensionklanten al jaren voor Zadelpret. Er zijn twee rijbanen, beide zonder overkapping. Dat betekent dat er met goed en slecht weer buiten wordt gereden. "Op slecht weer kun je je kleden. Alleen bij onweer bieden we een alternatief programma aan." Haar klanten zijn eraan gewend. "Toen ik voor de eerste keer een wedstrijd organiseerde, was het heel slecht weer. Het kwam met bakken uit de hemel. En toch had niemand van de 45 deelnemers zich afgemeld. Ook was er volop publiek om de ruiters aan te moedigen."

Op haar tweede zat ze voor het eerst op een pony, reed ze rondjes op de camping. Vanaf haar zesde kreeg ze les bij Lucky Stables in Mijdrecht. En op haar veertiende kreeg ze haar eerste pony. De liefde voor paarden zat er dus altijd al in. Dat ze iets met paarden zou gaan doen, stond daarom al vast. Maar in de paardenwereld is het hard werken, en weinig verdienen. Toch heeft dat haar nooit afgeschrikt. "Ik heb geen probleem met hard werken." Haar vader is ondernemer, en het ondernemerschap zit er ook bij haar in. Maar op haar 21ste al een manege runnen, dat is wel eerder dan verwacht. "Een eigen manege of handelsstal, dat zou ik misschien rond mijn dertigste gaan doen. Nu kwam deze kans voorbij, met een mooie plek en goede mensen. Zonde om te laten schieten. Het voordeel van mijn leeftijd is dat ik nog dicht bij mijn klanten sta, ik ben niet zoveel ouder dan de meiden die hier helpen. Ik ben er vrij blanco ingegaan, laat me nog elke dag verrassen. Op een positieve manier. Ik leer elke dag bij."

De grootste les tot dusver is het vasthouden aan haar visie. "In het begin vond ik het lastig dat ouders me benaderden met vragen over mijn aanpak. Van al die meningen kon ik wakker liggen. Nu kan ik dat beter naast me neer leggen. Tips en adviezen zijn welkom, maar ik doe het op mijn manier."

De paarden zijn haar grootste kapitaal. Dierenwelzijn staat voorop. "Het zijn levende wezens waar we mee werken, je kunt niet een knopje aanzetten en ze doen het. Ze hebben recht op een eigen leven. Daarom staan ze bij ons veel buiten, met elkaar. Daarnaast moeten ze af en toe een uurtje werken."

Haar klanten komen uit Uithoorn en De Ronde Venen. Er wordt lesgegeven in kleine groepen. "Ik wil geen fabrieksmatige manege, maar echte individuele aandacht." Klanten kopen een rittenkaart, en kunnen zo zelf bepalen of ze komen lessen. Naast les in de bak, maken ze ook buitenritten door de polder. En er worden ponykampen georganiseerd, voor verschillende leeftijdsgroepen. Ook kunnen kinderfeestjes op de manege worden gevierd en de snuffellessen, voor kinderen van vier tot zes jaar, zijn een groot succes. Linda is tevreden, al moet ze toegeven: "Het werk stopt nooit.'

Naomi Heidinga