• Van Zwieten (links) en Hoogenboom.

    Caroline Stroër

Lintjes Hoogenboom en Van Zwieten

DE RONDE VENEN Sjaak Hoogenboom en Hans van Zwieten zijn na vele jaren zich ingezet te hebben voor de gemeenschap in Vinkeveen terecht benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau.

Al sinds de vroege jaren zeventig hebben zij diverse bestuursfuncties gehad en zijn zij de initiator geweest van vele activiteiten en evenementen.

Caroline Ströer

Hans van Zwieten deed samen met twee anderen de eerste stap naar een radiozender waaruit uiteindelijk RVT De Ronde Venen is ontstaan. De naam van de zender was radio Cosmos.'Wij maakten een eigen muziekprogramma en dat werd dan uitgezonden. Er was toen ook een drive-in discotheek en wij werden gevraagd om het paalzitten tijdens de Feestweek muzikaal te begeleiden. Met hulp van Jacques Dekker werd het binnen de kortste keren een echte zender met als eindresultaat in 2010 RTV De Ronde Venen na de mislukking met een fusie met Abcoude. In 1982 was de eerste feestweek en vanaf dat jaar stamt ook het gele boekje wat inwoners nog steeds uitgedeeld krijgen', zegt van Zwieten. Maar ook in de politiek was en is van Zwieten actief. Eerst bij VVW Vernieuwend Vinkeveen en Waverveen. 'Die partij werd opgeheven en in 2010 ben ik bij Ronde Venen Belang gekomen. In 2014 was ik campagneleider en sinds 2016 ben ik bestuurslid en bestuurslid van de Historische Vereniging'. In 2012 speelde de kwestie met het Boeiplein en mede door zijn aanpak is het nu een evenemententerrein geworden met Koningsdag, diverse markten en het Shantyfestival. Hij is organisator in het Oranje Comité waarbij de Kerklaan weer nieuw leven werd ingeblazen. Vijf jaar is hij mantelzorger voor zijn vader geweest en Hans wil zijn lintje opdragen aan zijn vader die ook zijn hele leven vrijwilligerswerk heeft gedaan zonder daarvoor iets terug te willen.

Sjaak Hoogenboom was vanaf 1974 jeugdleider en trainer bij het voetbal. Eerst met volwassenen later ook met jongeren. Medewerker bij ijsclub Voorwaarts en naderhand in het bestuur. 'Jaren heb ik voor Zwarte Piet gespeeld, Kerstman, de Paashaas en was ik Neptunus. Het paalzitten werd uitgebreid en Vinkeveen Promotion ontstond. Er kwam een tent en Sjaak stond achter de tap. Acht jaar lang heeft hij het evenement van de Neptunusnacht georganiseerd en sinds jaar en dag is hij lid van de Carnavalsvereniging de Steupels. Ouderenmiddagen heeft hij georganiseerd en ook hij was rond de tien jaar mantelzorger. En politiek. Eerst lid van VVW toen ook bij Ronde Vener Belang. 'Ik vond politiek vroeger leuker. Dan ging het om een scheve lantaarnpaal. Nu gaat het over de MER', aldus Hoogenboom. Ook regelde Hoogenboom de optredens tijdens de Feestweek.'Het was verbazend hoeveel er lukte'. Nu organiseert Hoogenboom al weer jaren de jaarmarkt met dit jaar een kermis. Ook organiseert Sjaak de Dodenherdenking in Vinkeveen waar elk jaar meer mensen bij aanwezig zijn.